Meshes of the Afternoon

© Meshes of the Afternoon (Maya Deren & Alexander Hammid, 1946)

Meshes of the Afternoon

Het koppel Maya Deren en Alexander Hammid liet zich voor hun eigen avant-garde kortfilm inspireren door surrealistische films als Un chien andalou en L’Age d’Or van Salvador Dalí en Luis Buñuel  — al ontkenden ze dat soms zelf. Volgens een gelijkaardige droomlogica vertelt Meshes of the Afternoon een circulair verhaal over een dromende vrouw. Visuele motieven als een vallende sleutel en een mes in een stuk brood passeren meerdere keren. Zowel personages als kijker raken zo elke grip op de realiteit kwijt.

De Amerikaanse criticus James Hoberman plaatst de film echter veel dichter bij de Hollywoodiaanse film noir van de jaren vijftig dan het Europese surrealisme. Dit vaak bejubeide meesterwerk uit de experimentele filmgeschiedenis won destijds de Grand Prix International voor beste avant-garde film in Cannes. 

Tijdens de Nacht van de Experimentele Film 2023 viert Art Cinema OFFoff haar twintig jarig bestaan. De choreografie van dierlijke en menselijke lichamen en natuurfenomenen in hun meest sublieme verschijningsvorm staan die avond centraal.

Read moreLees meer
20.11.2023

Deze korte Franse film staat hoog aangeschreven in menige versies van de filmgeschiedenis. Dit allereerste wapenfeit van de Spaanse surrealist Luis Buñuel schreef hij samen met Salvador Dalí, gebaseerd op hun eigen dromen.

04.12.2023

Over Maya Deren en Alexander Hammid’s Meshes of the Afternoon

Meshes of the Afternoon werd tachtig jaar geleden opgenomen, maar de geesten die destijds deze cirkelvormige filmdroom teisterden zijn noch verouderd, noch verjaard. Maya Deren speelt slim met ontdubbeling, een vage droom-in-droom structuur en bizarre inserts van dagdagelijkse objecten.

08.12.2023

La Pieuvre is een cinematografisch meesterwerk dat in 2020 werd gerestaureerd. Als historisch document toont het niet alleen een uiterst fascinerend wezen in al haar pracht en mysterie, maar geeft het ook de oneindige mogelijkheden van het medium film weer.