Archief

Kortfilm.be catalogeert en contextualiseert een selectief archief Belgische kortfilms, aangevuld in retrospectieve beweging en bij nieuwe releases.
NIEUW
Anton Cla, 2023, 12'

Een oude vrouw draagt haar boodschappen. Een kind met een geweer op zijn rug rijdt met een step. Vogels vliegen. Een stad valt. Een feest ontvlamt.

Anne Verbeure, 2021, 11'

Een reus zit dag en nacht op een heuvel, ver verwijderd van zijn kleinere medemens. Hij vult zijn dagen met het ordenen van de dingen en zorgt ervoor dat alles zich op het juiste moment op de juiste plaats bevindt.

Aulona Fetahaj, 2020, 24'

Via digitale herinneringen en met behulp van online tools zoals Google Maps, denkt Aulona Fetahaj na over hoe het voelt om een kind van vluchtelingen te zijn in het digitale tijdperk.

De Braziliaanse transvrouw Gisberta woonde als immigrante in Portugal. Nadat ze er op brute wijze werd vermoord, werd ze een icoon voor de rechten van transgender personen.

NIEUW

Mike komt weer thuis in Genk. Hij zoekt een plaats binnen de sociale dynamieken van zijn familie en vrienden. Het mijnlandschap in Genk zorgt voor onverwachte openingen.

Emmanuel Marre, 2018, 40'

Pierre is 25 jaar, heeft een beurs voor een prestigieuze Parijse school, en wordt ondergebracht bij Francine, die 75 is, fysiek beperkt en in een rolstoel zit. Samen  zijn ze getuige van het verloop van de Franse presidentsverkiezingen in de lente van 2017, verbijsterd en gedesoriënteerd kijken ze toe.

Juanita Onzaga, 2017, 20'

Een rouwende broer en zus gaan in de mystieke landschappen van Colombia op zoek naar de geest van hun vermoorde vader. Hun spirituele reis voert hen van Bogotá naar de jungle, door het kluwen van hun existentiële vragen en dromen.

NIEUW
Brahim Tall, 2022, 16'

Een personage van gemengde etniciteit zoekt zijn positie in de westerse samenleving en de openbare ruimte.

Louisiana Mees, 2019, 21'

In Athene ontlopen vijf jongeren het wachten op een onbeduidende toekomst door vertier te zoeken in de luxueuze Airbnb-woningen die één van hen voor een schamele vergoeding schoonmaakt.

Luisa Mello, 2019, 10'

Een reis door het bewustzijn van een vrouw wiens land wordt bedreigd door een fascistische regering.

Eno Swinnen, 2023, 16'

Een eenzame machine vindt een soort van liefde in zijn geavanceerde androïde opvolger. Kan hij het aan om van iemand te houden die hem overbodig maakt?

Enzo Smits, 2014, 19'

Een portret van een groep jonge skateboarders in een Vlaamse voorstad. Ze skaten, wachten, hangen rond, en dagdromen.

Enzo Smits, 2022, 23'

Wanneer Ilias op een avond naar huis wandelt, botst hij op een verdwaald paard. Een onverwachte ontmoeting die zijn zomer verandert.

Het stadje Zinal in de Zwitserse Alpen kijkt recht op naar de smeltende gletsjers van de Couronne Impériale. Maar wat moeten ze doen?

De jonge vrouw Sharleece dwaalt door een appartement dat te huur staat in de slaperige woestijnstad California City. Starend uit het raam wordt ze plots geconfronteerd door onverwachte herinneringen aan haar ouderlijk huis in Los Angeles.

Pol De Plecker, 2022, 22'

Omringd door slapende passagiers worden drie mannen wakker op een stilstaande trein. Wanneer deze hen achterlaat in een desolaat gebied, start een tocht doorheen een grafisch sneeuwlandschap.

Pauline Fonsny, 2019, 27'

In 1998 stierf Semira Adamu, een twintigjarige Nigeriaanse immigrante, op Belgische bodem door verstikking onder een politiekussen. Twintig jaar later vertellen twee vrouwen haar verhaal in een gedeelde strijdkreet.

Henri Storck, 1930, 8'

Het strand en haar zonnebaders. Een reeks schetsen, kleine momenten die uitmonden in een wrang, liefdevol portret van een zondag aan het strand.

Ibro Hasanović, 2015, 8'

Intieme, emotionele en soms gewelddadige momenten van afscheid: mannen, vrouwen en kinderen verlaten hun huis voor een (onbekende) toekomst als migrant.

In de duisternis van de poolnacht probeert een wetenschapper licht te werpen op een opmerkelijk fenomeen: een Arctisch dorp in winterslaap.

Emmanuel Marre, 2017, 30'

Een film over snelwegen, toeristen, betonnen picknicktafels en lauwe meloenen. Over een man die wil vertrekken en een kind dat hem tegenhoudt. Een zomerfilm.

Raoul Servais, 1968, 9'

Een eenzame hengelaar is getuige van een zonderlinge idylle tussen een scheepsjongen en een zeemeermin. Droom of werkelijkheid?

Een schip drijft rond in het midden van een eindeloze zee. Vijf bemanningsleden zijn aan boord. Ze kampen allen met verveling – enkelen proberen die te overstemmen, anderen er aan te ontsnappen in een parallelle droomwereld.

In het zuiden van Italië brengen Rosa en Peppe een varken groot, terwijl ze samen oud worden.

Raoul Servais, 1966, 9'

Een leger vernietigt alle kleur in een onschuldig stadje en brengt het zo in een staat van depressie. Tot er een nar verschijnt.

Britt Raes, 2022, 13'

Het verhaal van twee vrienden die, hoewel ze niets gemeen lijken te hebben, uiteindelijk samen de confrontatie aangaan met hun angst voor het onbekende.

Een sfeervolle documentaire over de connectie die drie vrienden delen met hetzelfde Griekse eiland.

Eva Giolo, 2020, 9'

Een cinematografisch gedicht als antwoord op de wereldwijde pandemie van 2020.

Aulona Fetahaj, 2021, 21'

Een jonge vrouw komt aan in een hotel in Brugge. Alleen, in de schijnbaar lege stad, dwaalt ze door de straten en door gesprekken terwijl ze probeert om te gaan met de nasleep van een verloren liefde.

Théo Degen, 2021, 26'

De vijftienjarige Forian denkt dat hij via vuur met de doden kan communiceren. Het maakt hem de weirdo van zijn dorp.

Lennert Madou, 2021, 12'

Otto woont in een afgelegen dorpje, meer dan duizend kilometer van zijn lief Casimir, een professioneel danser.

Verschillende mensen zijn in een opstopping op een mistige autosnelweg aan het wachten op opklaring, de mist blijft duren en wordt een mantel van onzekerheid.

Edmond Bernhard, 1963, 22'

Vrije tijd in een grootstad: leeg en zinloos?

Olga Lucovnicova, 2020, 20'

Na twintig jaar stilte reist de filmmaker terug naar het huis van haar overgrootouders, waar ze schadelijke trauma's heeft doorstaan.

Freeze frame: de meest absurde techniek sinds de uitvinding van het bewegende beeld. Door een uitgebreid proces waarbij hetzelfde beeld steeds opnieuw wordt gedupliceerd, ontstaat de illusie van stilte.

Een camping in volle zomer wordt opgeschrikt door de plotse verdwijning van een jongen van zes.

Nicolas Keppens, 2020, 14'

Jason is vastberaden ontsnapte papegaaien te zoeken om met het geld een mountainbike te kunnen kopen. Het liefst met de hulp van zijn beste vriend Kevin.

Mischa Dols, 2020, 15'

Adam en zijn collega’s zijn achtergebleven op de snikhete planeet Venus. Hun missie is gefaald en hun overlevingskansen zijn klein. Gevangen tussen de echte wereld en de virtuele zoeken ze troost in het absurde.

Baloji Tshiani, 2020, 5'

Een bezwerend onderzoek naar de praktijk rond ‘huidbleking’.

Noemi Osselaer, 2019, 20'

Omringd door het geluid van nachtdieren valt een meisje in een diepe slaap. Geleidelijk aan glijden we in haar droom die ons meevoert naar een kosmische reis door de weilanden van Erpe-Mere.

Dorian Jespers, 2020, 20'

Een jonge slotenmaker in Moermansk dwaalt door de stad.

Baloji Tshiani, 2019, 14'

Een reis tussen hoop en dystopie in een bedwelmd Kinshasa.

Astronauten zetten voet op de rode aarde van de Oman-woestijn voor de ongelovige ogen van de bedoeïen.

Lisa Foster, 2018, 4'

Een dans over individuele ritmes die (soms) met elkaar samengaan, op andere momenten lijken te botsen, of net niet met elkaar in contact komen.

Flo Van Deuren, 2018, 19'

Een bende dertienjarige meisjes slijten hun zomerdagen op een door bamboe overwoekerde uithoek van het dorp.

Kato De Boeck, 2018, 22'

Tijdens hun jaarlijkse zomervakantie verkennen de elfjarige Camille en haar oudere broer Tuur hun nieuwe kampeerbestemming in de Provence.

Brian den Hartog, 2018, 14'

Hoe is het om een ​​lichaam te hebben en hoe is het gerelateerd aan wat we voelen in een nieuw virtueel bestaan?

Lai Kin Chang, 2016, 14'

Yin en Lee maken dumplings in de keuken van hun restaurant. In alle stilte zijn ze verzonken in hun eigen herinneringen.

Een intiem portret van een moeder die probeert te overleven in een Boliviaans mijnkamp.

Maaike Neuville, 2013, 22'

Het is tien jaar geleden dat Ellen, dochter van Lut en Jos, overleed. Ook nu vindt de jaarlijkse reünie plaats met Ellens vrienden.