Irani Bag

© Irani Bag (Maryam Tafakory, 2023)

Irani Bag

De Iraanse Maryam Tafakory is thuis in veel disciplines. Ze schrijft poëzie, brengt performances, en maakt cinema. Irani Bag is een split-screen video-essay over de vermeende onschuld van handtassen in post-revolutionaire Iraanse cinema. Tafakory brengt hiermee een krachtige politieke analyse van censuur en intimiteit. 

Irani Bag legt niet alleen een pijnpunt van de Iraanse dictatuur bloot, het nodigt de kijker ook uit om zijn, haar of hun relatie tot aanraking te herzien. Tafakory kreeg er de Barbara Hammer Feminist Film Award voor tijdens het 60e Ann Arbor Film Festival.

In samenwerking met het feministische filmtijdschrift Another Gaze presenteert Bozar een terugkerend programma rond Iraanse cinema van 1979 tot nu door vrouwelijke en niet-binaire filmmakers. Naast Irani Bag worden ook Nazarbazi en Mast-del vertoond, gevolgd door een lezing en performance van Tafakory.

Read moreLees meer
22.03.2023

Een portret van een leprakolonie in het noorden van Iran. 'Lelijkheid' staat er lijnrecht tegenover geloof en dankbaarheid.

29.10.2023

Dream of Silk werd verboden in Iran. In de film keert filmmaker Nahid Rezaei terug naar de middelbare school waar ze zelf twintig jaar geleden als jonge vrouw school liep, om er te praten met de jonge studenten. Ze vraagt hen naar hun hoop voor de toekomst en hun visie op een ideaal leven.

28.10.2023

Parviz Kimiavi is één van de meest prominente figuren uit de Perzische cinema van de 20e eeuw. In zijn documentaires belicht hij verschillende onderwerpen op een vaak poëtische en impressionistische manier. In P Like Pelican wil een oude kluizenaar in een krottenwijk het alfabet aanleren aan de straatkinderen die vaak in zijn buurt komen spelen.