Et les chiens se taisaient

© Et les chiens se taisaient (Sarah Maldoror, 1978)

Et les chiens se taisaient

Sarah Maldoror was een Franse theater- en filmmaker en activiste van Guadeloupse oorsprong. Als eerste Afrikaanse vrouw die ooit een langspeelfilm regisseerde, wordt ze gezien als de “moeder” van de pan-Afrikaanse cinema. Voor haar langspeelfilm Sambizanga mocht ze in 1972 twee prijzen op de Berlinale in ontvangst nemen. In 2020 overleed ze in Parijs op 91-jarige leeftijd, aan gevolgen van het coronavirus.

In Et les chiens se taisaient (1978) speelt ze samen met acteur-filmmaker Gabriel Glissant een fragment uit het gelijknamige theaterstuk van Aimé Césaire, een Frans-Martinikaanse dichter en toneelschrijver. Daarin overschouwt een revolutioair zijn leven net voordat hij in een grote collectieve ramp de dood vindt. De film werd gedraaid in het Parijse Musée de l’Homme, en bevraagt de toen heersende toestand van de zwarte Fransen.

Tijdens Close-Up: Sarah Maldoror wordt ook haar middellange film Aimé Césaire - un homme une terre (1978) vertoond. Maldoror’s dochter, Annouchka de Andrade, zal aanwezig zijn voor een in- en uitleiding.