Darkroom

© Darkroom (Asli Baykal, 2023)

Darkroom

De Turkse stad Mardin grenst aan Syrië en Irak. Er wonen veel verschillende bevolkingsgroepen met vluchtelingen uit naburige conflicten. Een groep kinderen komt in een wijk in Mardin samen in de Sirkhane Darkroom Workshop voor analoge fotografie. 

Asli Baykal registreert hun ogenschijnlijke zorgeloosheid terwijl ze leren over de mysteries van fotografie. Met 16mm-film legt ze de zonnestralen vast die hun buitenspelletjes verlichten, hun smaak voor vers geplukte granaatappels, en het geluid van de ontwikkelaar in de donkere kamer waar de magie plaatsvindt.

Onder de titel Echoes of Ji.hlava presenteert het internationale filmfestival voor documentaires een aantal gelauwerde films uit hun recentste editie. Dit pittige maar poëtische kortfilmprogramma werd samengesteld door jonge gastcuratoren uit de filmopleiding van KASK School of Arts. 

Echoes of Ji.hlava wordt georganiseerd in samenwerking met het Czech Centre in Brussel, met de steun van de stad Jihlava, Vysočina Region en de Ambassade van de Czech Republic in Brussel. Na de vertoning volgt een Q&A met filmmaakster Lucie Rosenfeldová.

Read moreLees meer
04.03.2024

In Wild Plants of Palestine stelt kunstenaar en onderzoeker Alaa Abu Asad de territoriale uitbreiding in vraag van wat bedoeld wordt met “Palestijns”, terwijl hij de flora en de topografische kenmerken documenteert van het (postkoloniale) landschap op de Westelijke Jordaanoever.

KIJKWATCH

Een reus zit dag en nacht op een heuvel, ver verwijderd van zijn kleinere medemens. Hij vult zijn dagen met het ordenen van de dingen en zorgt ervoor dat alles zich op het juiste moment op de juiste plaats bevindt.

KIJKWATCH

In deze authentieke en noodzakelijke dagboekfilm over het verlangen naar vrijheid en gemeenschap, reflecteert de filmmaker op wat het betekent om jong en queer te zijn in Tunesië vandaag de dag.