Shortscreen 2023

Shortscreen 2023

© Hideous (Yann Gonzalez, 2022)

Voor het jaarlijkse Shortscreen programma selecteerde Kortfilm.be samen met Offscreen enkele recente kortfilms van het stempel ongewoon, bizar, verrassend.

Na een start in Locarno en tussenstops in Sitges en Sundance houdt het Zwitserse The Newt Congress van Matthias Sahli en Immanuel Esser halt in Cinema Nova voor haar Belgische première! Een absurde parabel, gebaseerd op Karel Čapek's sci-fi klassieker War with the Newts, met pratende reuzesalamanders in de hoofdrol.

Uit eigen land is er nieuw werk van Hannah Letaïf die met haar animatiefilm La Passante genres en stijlen in een cocktail van paranoia giet, het op Kortfilmfestival Leuven veelvuldig bekroonde NOISETRAIN van Pol De Plecker, en heel vers animatiewerk uit de stal van Animal Tank met Eno Swinnens E6-D7 dat begin dit jaar in Rotterdam in première ging.

Yann Gonzalez sluit af met Hideous, een driedelige kortfilmmusical. Deze weelderige, onbeschaamde afrekening met het hiv-stigma — met in de hoofdrollen queer iconen Oliver Sim, Jimmy Somerville en Bimini — werd genomineerd voor de Queer Palm in Cannes. Een surrealistische reis vol liefde, schaamte, en bloed.

In de aanwezigheid van filmmakers Hannah Letaïf, Pol De Plecker en Eno Swinnen.

Shortscreen is een jaarlijkse samenwerking tussen Offscreen en Kortfilm.be: een programma korte genrefilms in de kleuren van het festival, dus edgy en verrassend, en met specifieke aandacht voor werk van eigen bodem.

Offscreen

Programme

Programma

© The Newt Congress (Matthias Sahli, Immanuel Esser, 2022)
The Newt Congress
Matthias Sahli, Immanuel Esser, Zwitserland, 2022, 16’

Al jaren worden pratende reuzesalamanders door de mens als slaven en proefdieren ingezet. Het Newt Congres vindt plaats in een congresgebouw midden in de natuur waar deelnemers zijn samengekomen om de exploitatie van de beesten te optimaliseren. Een absurde parabel, gebaseerd op de roman War with the Newts van Karel Čapek.

© La Passante (Hannah Letaïf, 2022)
La Passante
Hannah Letaïf, België, 2022, 18’

De Voorbijgangster zit opgesloten. Maar ze zal zichzelf bevrijden. En in de voetsporen van een wezen dat totaal tegengesteld is aan zichzelf, gaat ze op zoek naar het het onwaarschijnlijke dat haar zal hervormen.

© NOISETRAIN (Pol De Plecker, 2022)
NOISETRAIN
Pol De Plecker, België, 2022, 22’

Omringd door slapende passagiers worden drie mannen wakker op een stilstaande trein. Wanneer deze hen achterlaat in een desolaat gebied, start een tocht doorheen een grafisch sneeuwlandschap. 

© E6-D7 (Eno Swinnen, 2023)
E6-D7
Eno Swinnen, België, 2023, 16’

Een sci-fi-drama over een eenzame machine die een vorm van liefde vindt in zijn androïde opvolger. Maar hoe kan je iemand beminnen die jezelf langzaamaan zal vervangen? 

© Hideous (Yann Gonzalez)
Hideous
Yann Gonzalez, Verenigd Koninkrijk, 2022, 22’

Popster Oliver Sim is de hoofdgast van een talkshow die al snel verglijdt in een surrealistische reis van liefde, schaamte en bloed. Een kortfilmmusical in drie delen.