Ontroerd Kortfilmavond #1

Ontroerd Kortfilmavond #1

met Juanita Onzaga

© Alexandra Colmenares Cossio

In november organiseren Sereni en ONTroerd magazine, in samenwerking met Kortfilm.be, de tweede editie van de ONTroerd kortfilmavonden. Juanita Onzaga, Maud Vanhauwaert en Mathias Sercu presenteren elk een avondvullend kortfilmprogramma rond verlies en rouwbeleving. Onzaga bijt het spits af op 6 november in de Gentse Sphinx Cinema. 

De Colombiaans-Belgische filmmaker Juanita Onzaga stelde vorige maand haar allereerste korte VR-film voor in competitie op het filmfestival van Venetië: Floating With Spirits, over de Mexicaanse Dag van de Doden. Ook in het kortfilmprogramma dat ze cureert voor ONTroerd staan rituelen centraal. Onzaga wil daarmee het belang van rouwprocessen onderstrepen, en de verschillende manieren waarop die zich kunnen manifesteren in het leven. 

“Mijn eigen werk valt vaak terug op oude rituelen. Ik zoek naar een connectie met de wereld van mijn voorouders. Waar kom ik vandaan? Waar liggen mijn roots? Dat is voor ons allemaal belangrijk, maar die band zijn veel mensen vandaag de dag kwijtgespeeld. Eén van de gevolgen daarvan is het taboe dat over de dood hangt. We spreken er liever niet over, het hoort niet meer bij onze natuur. Hoewel veel oude rituelen ondertussen zijn verdwenen, blijven ze zeer handig. Ze maken ons minder eenzaam. Zeker na de pandemie is die nood aan samenzijn nog belangrijker geworden.”

In haar films combineert Onzaga fictie, documentaire en experimentele elementen om het over herinneringen, dood en verbeelding te hebben, vaak binnen een politieke context. Haar kortfilm The Jungle Knows You Better Than You Do (2017) — online te zien via Kortfilm.be — won de juryprijs op de Berlinale en een jaar later ging haar kortfilm Our Song To War in première in Cannes. Ondertussen werkt ze aan haar langspeeldebuut.

Tickets kosten €10, reserveren kan via www.ontroerd.be. De deuren openen om 19u. Om 20u00 start het filmprogramma, dat ongeveer 75 minuten duurt. Nadien gaat Kortfilm.be-kernredactielid Bo Alfaro Decreton met Juanita in gesprek.

De ONTroerd korfilmavonden 2023 is een project van Sereni en Kortfilm.be. Met de steun van Sphinx Cinema, Cinema Lumière Mechelen, CC De Grote Post en Filmfestival Oostende.

Portret © Alexandra Colmenares Cossio

Sereni

Programme

Programma

© Selva (Sofia Quirós Ubeda)
Selva
Sofia Quirós Ubeda, Argentinië, Chili, Costa Rica, 2017, 17’

Het land verdrijft en de oceaan verdrinkt. Elke generatie wordt getekend door vertrek. Het meisje Selva danst op het ritme van herinneringen, in een spel dat haar voorbereidt op een onvermijdelijke scheiding.

© Guaxuma (Nara Normande, 2018)
Guaxuma
Nara Normande, Brazilië, Frankrijk, 2018, 14’

Tayra en Nara groeiden samen op aan de noordoostelijke kust van Brazilië. Ze waren onafscheidelijk. Vandaag brengt de zeebries gelukkige herinneringen naar boven.

© Hillum (Don Josephus Raphael Eblahan)
Hilum
Don Josephus Raphael Eblahan, Filipijnen, 2020, 27’

In een landelijk kustdorpje op de Filipijnen traint Mona onder haar moeders gezag om aan de slag te gaan als professionele rouwwerker. Na een mislukt optreden trekt Mona zich terug en zoekt een sjamaan op om haar onvermogen om te huilen te genezen.

© Our Song to War (Juanita Onzaga, 2018)
Our Song to War
Juanita Onzaga, België, Colombia, 2018, 14’

Een mystieke rivier, vissende kinderen en een oorlog die ten einde loopt in het Colombiaanse Bojaya. Op deze plek hebben dorpelingen bijzondere overtuigingen en vieren ze het specifiek doodsritueel “Novenario”. Dit zou het begin kunnen zijn van een lang verhaal, waarin geesten en mensen elkaar ontmoeten na het einde van de oorlog.