Gastprogramma Kortfilm.be tijdens Breedbeeld Kortfilmfestival 2023

Gastprogramma Kortfilm.be tijdens Breedbeeld Kortfilmfestival 2023

© Carry On (Mieriën Coppens, 2017)

Op vrijdag 3 november is Kortfilm.be te gast bij Breedbeeld Kortfilmfestival in De Cinema in Antwerpen. Het gastprogramma telt vier korte films, van makers die elk op hun manier een blik op de medemens richten.

De vier filmmakers uit dit programma observeren zorgvuldig, kaderen bewust en stellen zo menselijk gedrag in vraag. Hun films brengen een divers Brussel in beeld — soms intiem en voyeuristisch, dan weer poëtisch of gefictionaliseerd. Doorheen het humanisme sluimert ook een voorzichtige politieke noot, die de positie van de filmmakers en camera benadrukt. 

Gevolgd door een nagesprek met de aanwezige filmmakers, gemodereerd door Laïka Planchenault.

Breedbeeld

Programme

Programma

© Les cheveux coupés (Emmanuel Marre, 2009)
Les cheveux coupés
Emmanuel Marre, België, 2009, 25’

In verschillende Brusselse huiskamers knippen ouders de kruinen van hun kinderen. We zijn getuige van intieme momenten tussen kleuters die zich verzetten of zich net helemaal overgeven, en ouders die willen slagen in hun delicate opdracht.

© Nettoyer Schaerbeek (Farah Kassem, 2017)
Nettoyer Schaerbeek
Farah Kassem, België, 2017, 19’

Na de aanslagen in Parijs in november 2015, verkondigde de Belgische Minister van Binnenlandse Zaken de Brusselse gemeente Molenbeek te willen “schoonmaken”. Ondertussen merkt filmmaker Farah Kassem, inwoner van Schaarbeek, ongewone gebeurtenissen op voor haar raam. Ze besluit de autoriteiten te waarschuwen.

© Entre-Deux (Oan Moonens, 2020)
Entre-deux
Oan Moonens, België, 2020, 18’

Een fictief portret van twee jongens onderweg naar de sportclub na een lange schooldag. Terwijl ze praten over van alles en nog wat, banen ze zich een pad door Brussel, een beetje blind voor hun omgeving in de bus, in de tram en op de weg.

© Carry On (Mieriën Coppens, 2017)
Carry On
Mieriën Coppens, België, 2017, 12’

Een geluidsloze film met verstilde en microscopische aandacht voor een vermoeide massa wachtende individuen wiens strijd nochtans oorverdovend klinkt.