NWS

Kort nieuws over Belgische kortfilms en het nationale festivalcircuit.Short news on Belgian short films and the national festival circuit.
26.05.2023
Film Fest Gent produceert kortfilmreeks

Ter gelegenheid van haar 50e verjaardag, nodigt Film Fest Gent vijfentwintig filmmakers en nog eens vijfentwintig componisten uit om, in paren, een korte film van niet meer dan vier minuten te produceren.

Onder meer gerenommeerde componisten zoals Howard Shore, Florencia Di Concilia, Shigeru Umebayashi en Patrick Doyle tekenden in, net zoals gevestigde regisseurs Terence Davies, Radu Jude, Paul Schrader, Jia Zhangke, Naomi Kawase en aanstormende talenten zoals Jacqueline Lentzou, Meltse Van Coillie, Juanita Onzaga, Diana Cam Van Nguyen en Sine & Imge Özbilge.

De resultaten zullen op het festival worden vertoond, dat dit jaar plaatsvindt van 10 tot en met 21 oktober. Later wordt bekend gemaakt welke filmmaker aan welke componist werd gekoppeld.

08.05.2023
Eerste Kortfilm.be Award op Brussels Short Film Festival uitgereikt

Afgelopen weekend werden op de 26e editie van het Brussels Short Film Festival verschillende filmmakers gehonoreerd met een prijs. Voor het eerst deelde ook Kortfilm.be een erkenning uit. Die ging naar de KASK-afstudeerfilm La Chute van Sebastian Schaevers. Daarmee koopt Kortfilm.be de wereldwijde, niet-exclusieve rechten van de film aan voor online verdeling.

In de nationale competitie werd de Grand Prix gewonnen door Jérémy Depuydt en Giuseppe Accardo voor hun film Pina. De juryprijs werd geschonken aan Alice et les soleils van Théo Degen en Charlotte Muller. Ontdek hier het volledige palmares van het festival.

01.03.2023
Luce en de rots verkozen tot Best European Short Film for Children

In Berlijn werd Luce en de rots, de kortfilm van Britt Raes, verkozen tot beste Europese korte film voor kinderen tijdens de uitreiking van de EFCA tijdens de Berlinale. Lees hier meer over de film.

04.02.2023
Licht van Sarah Lederman wint Ensor voor Beste Kortfilm

De kortfilm Licht van Sarah Lederman werd op de Ensors bekroond tot Beste Kortfilm. De film vertelt het verhaal van een 13-jarig meisje dat haar beide ouders op jonge leeftijd is verloren. Een productie van Ket & Doc.

05.01.2023
Nominaties Ensor voor Beste Kortfilm bekend

Vijf Belgische kortfilms maken kans op het beeldje voor Beste Kortfilm. Dat zijn: Rode Reus van Anne Verbeure, Luce en de Rots van Britt Raes, The Fruit Tree van Isabelle Tollenaere, Licht van Sarah Lederman en Nocturnus van Harm Dens en Meltse Van Coillie. De prijzen worden uitgereikt op 4 februari. Lees hier meer.

19.12.2022
Belgische kortfilms in competitie in Rotterdam

Twee Belgische titels zijn geselecteerd voor de Short & Mid-length-sectie van het Internationaal Film Festival Rotterdam: E6-D7 van Eno Swinnen en Speech for a Disappearing Statue van Collectif Faire-part. De 52ste editie van IFFR loopt van 25 januari tot 5 februari 2023.

11.12.2022
Kortfilmfestival Leuven reikt prijzen uit

Kortfilmfestival Leuven 2022 is voorbij. Tijdens de prijsuitreiking op zaterdag 10 december werden de awards uitgedeeld. In de Vlaamse Competitie bekroonde de jury Noisetrain van Pol De Plecker met de prijs voor Beste Vlaamse Kortfilm. Ook de Juryprijs voor Beste Cinematografie ging naar Noisetrain, voor het werk van director of photography Wannes Vanspauwen.

De Publieksprijs in de Vlaamse fictiecompetitie ging naar Portrait of a Disappearing Woman van Nelson Polfliet. De Juryprijs voor het Beste Debuut was voor Merci pour votre patience! van Simon van der Zande. De Juryprijs voor Beste Acteerprestatie ging naar Jennifer Heylen voor haar rol in Klette van Michael Abay.

De prijs voor het beste debuut binnen de Vlaamse Competitie Documentaire was voor ​La Marelle van Laura De Baudringhien. Zij won de la Guarimba Award: een filmresidentie van tien dagen in Calabrië, Zuid-Italië. De Jury koos dan weer voor ​The Fruit Tree van Isabelle Tollenaere als Beste Korte Documentaire in de Vlaamse Competitie. In de Vlaamse Competitie Animatie koos het publiek het hartverwarmende Luce en de rots van Britt Raes uit als de grote favoriet.

In de Europese competitie bekroonde de jury Zoon van Duitser Jonatan Schwenk. De jury nomineerde Zoon ook voor de European Film Awards 2023. Voor de Academy Award kwalificatie in de categorie live action fictie selecteerde de jury FAIRPLAY van Zoel Aeschbacher. Het publiek viel binnen de Europese Competitie volledig voor de warme en ontroerende anmiatiefilm Ice Merchants van João Gonzalez. De Peer Awardwordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Nest van Hlynur Pálmason was de favoriet van zijn collega's.

Er werden ook enkele gastprijzen uitgereikt. Op woensdag 7 december koos het Humo-publiek al voor La chute van 
Sebastian Schaevers als winnaar van de Humo Award. De Persprijs in de Vlaamse fictiecompetitie ging naar Noisetrain van Pol De Plecker, die daarmee de grote winnaar van het festival werd.

04.12.2022
Winnaars VAF Wildcards bekend

De winnaars van de VAF Wildcards zijn bekend gemaakt op Kortfilmfestival Leuven. Deze jaarlijkse prijzen voor de beste eindwerken aan de Vlaamse filmscholen zijn voor de 18e keer uitgereikt door het Vlaams Audiovisueel Fonds. De winnaars van de VAF Wildcards 2022 zijn Michael Abay (Klette), Evi Cats (Les murs qui crient), Julie Verstraten (Inertia) en Brahim Tall (Tukuleur) in de respectievelijke categorieën Fictie, Documentaire, Animatie en Filmlab. Met een totale waarde van 200.000 euro zijn de VAF Wildcards de grootste filmprijzen van het land en een springplank naar een carrière als professioneel filmmaker.

De winnende films worden de komende week nog tweemaal vertoond op het Kortfilmfestival Leuven. In 2023 volgt Wildcards on Tour, waar de winnende films als samengesteld programma worden vertoond over heel Vlaanderen. De Cinema in Antwerpen, Cinema ZED Hasselt en Leuven, Netwerk Aalst en Sphinx Cinema zullen de Wildcards on Tour vertonen. Daarnaast zullen de VAF Wildcards ook te zien zijn op Filmfestival Oostende en Brussels Short Film Festival.

11.11.2022
Programma Kortfilmfestival Leuven bekend

Vrijdag 2 december gaat de 28ste editie van Kortfilmfestival Leuven van start! Naast de competities richt het festival dit jaar de schijnwerper op Denemarken, een programma over artificiële intelligentie (AI) en special guests Veerle Baetens en Marc James Roels. Op vrijdag 9 december om 20u vertoont Kortfilm.be een 'best of' van het volledige programma, tickets daarvoor zijn hier al te koop. De line-up volgt later. Het volledige festivalprogramma ontdek je hier.

16.10.2022
Kortfilmmakers in de prijzen in Gent

Op het einde van het kortfilmweekend van Film Fest Gent deelden de jury en het publiek hun prijzen uit. Finn's Hiel van Cato Kusters (RITCS) werd bekroond met de juryprijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm. Het publiek koos voor Merci pour votre patience! van Simon van der Zande (KASK). In de internationale kortfilmcompetitie werd Buurman Abdi van Douwe Dijkstra en Abdiwahab Ali de grote winnaar, die film won eerder ook al twee grote prijzen op het filmfestival van Locarno. Lees er hier meer over

15.10.2022
Kortfilm.be lanceert eigen video on demand collectie

Kortfilm.be lanceert een gecureerde collectie korte films, met ruimte voor fictie en non-fictie, animatie en videokunst, experiment en crossovers. De films in deze collectie zijn individueel beschikbaar via video on demand, met Engelse en Nederlandse ondertiteling. Abonneren kan ook: voor €25 krijg je een jaar lang toegang tot de volledige catalogus. Lees er hier meer over.

08.10.2022
Queer kortfilms tijdens 21e Pink Screens

Van 10 tot 19 november vindt de 21 editie van Pink Screens, het Brussels Queer Film Festival plaats. Op het programma ook verschillende korte films. Lees er hier meer over.

08.09.2022
Programma Breedbeeld Kortfilmfestival bekend

Van 3 tot en met 6 november vindt de tiende editie van het BREEDBEELD Kortfilmfestival plaats, in De Cinema in Antwerpen. Het volledige programma is nu bekend. Op zaterdag 5 november is Kortfilm.be te gast met een eigen programma. Lees hier meer over het festival.