Shortscreen 2024

Shortscreen 2024

© Ardent Other (Alice Brygo, 2023)

Shortscreen is Kortfilm.be’s jaarlijkse afspraak met genrecinema. In samenwerking met het Brusselse filmfestival Offscreen presenteren we een kortfilmprogramma met recent Europees werk dat niet onder één categorie te labelen valt.

Liefdesbesognes en existentiële angsten wisselen elkaar af in dit eclectische programma met daarin opmerkelijk veel uitstekende animatiefilms. Van stop-motion tot 2D- en 3D-computeranimaties; zowel inhoudelijk als vormelijk lopen de gepresenteerde films erg uiteen.

Twee Belgische films sluiten het programma af, daarvoor is het de beurt aan de Noorse Carolina Sandvik, het Franse Ardent Other en een Zweedse faux found footage film over buitenaards leven. 

 

Shortscreen is een jaarlijkse samenwerking tussen Offscreen en Kortfilm.be: een programma korte genrefilms in de kleuren van het festival edgy en verrassend, en met specifieke aandacht voor werk van eigen bodem.

Offscreen

Programme

Programma

© Ardent Other (Alice Brygo, 2023)
Ardent Other
Alice Brygo, Frankrijk, 2023, 16’

Een verbijsterde menigte staat oog in oog met een brand. De dreiging heeft geen naam, een zekere schrik verspreidt zich. Angst moet worden opgeroepen, vuur moet worden omgezet in een teken.

© The Lovers (Carolina Sandvik, 2023)
The Lovers
Carolina Sandvik, Zweden, 2023, 12’

Een man en een vrouw hebben een romantisch diner in een restaurant. Plotseling begint het gezicht van de man te veranderen. Al snel wordt het stel gedwongen om te gaan met escalerende lichamelijke transformaties in deze liefdes-horrorfilm en onromantische komedie.

© From.Beyond (Fredrik S. Hana, 2022)
From.Beyond
Fredrik S. Hana, Noorwegen, 2022, 14’

Een caleidoscopische montage die de eerste ontmoeting van de mensheid met buitenaards leven weergeeft via nep archiefmateriaal, gecombineerd met tastbare special effects, miniatuurmodellen en ouderwetse in-camera trucjes.

© Le Crépuscule (Laura Vandewynckel, 2023)
Le Crépuscule
Laura Vandewynckel, België, 2023, 14’

De zon schijnt volop en royaal op een plein vol mensen, die met volle teugen genieten van het licht en de warmte. Een resem kranten zaait zachtjes onrust onder de zonnebaders. Onrust slaat om in angst, wanneer een plotselinge eclips het plein in totale duisternis hult. De mensen gaan wanhopig op zoek naar licht.

© Drijf (Levi Stoops, 2023)
Drijf
Levi Stoops, België, 2023, 15’

Een koppel drijft in het midden van de oceaan op een boomstam. Wanneer Aurora zwaargewond raakt aan haar been, lijkt het erop dat ze de overkant niet zullen halen. Hun bloederige reis over de oceaan zal hun verplichten om niet enkel het water, maar ook de afstand tussen hen te overbruggen.