Ontroerd Kortfilmavond #2
met Yassine Ouaich
In oktober en november organiseren uitvaartplanner Sereni en Kortfilm.be voor de derde keer de Ontroerd Kortfilmavonden. Gastcuratoren Dalilla Hermans, Yassine Ouaich en Annelies Verbeke presenteren elk een avondvullend kortfilmprogramma rond verlies en rouwbeleving.
In de podcastreeks De 9 levens van Yassine praat acteur Yassine Ouaich met acht andere bekende en onbekende Belgen met Marokkaanse achtergrond over hoe zij navigeren in een leven tussen twee culturen in. Biculturaliteit vormt ook de rode draad doorheen het kortfilmprogramma dat Yassine cureerde. In 2022 won hij een Ensor voor zijn acteerprestaties in de tragikomische televisieserie Grond.
Tickets kosten €10, reserveren kan via www.ontroerd.be. Het filmprogramma start om 19u30 en duurt ongeveer 60 minuten. Nadien gaat Kortfilm.be-kernredactielid Bo Alfaro Decreton met Yassine in gesprek.
Ontroerd Kortfilmavonden is een project van Sereni en Kortfilm.be.
Portret © Yazzy Fotografie
Programme
Programma
Na meer dan tachtig dagen van elkaar gescheiden te zijn, doet Adam er alles aan om herenigd te worden met zijn geliefde. Deze bijna woordeloze maar krachtige kortfilm van de Egyptisch-Belgische Sameh Alaa werd op het filmfestival van Cannes bekroond met de Gouden Palm.
Rouw heeft weerhaakjes die zich aan alle aspecten van ons leven hechten: als rem, maar evengoed als een vorm van houvast. Dhiaa Biya’s zachte afstudeerfilm onderzoekt het geheugen en haar effect op onze handen. De routines van twee vrouwen smelten samen door middel van hun gebaren: herinnering en poëzie verenigen wat het verstrijken van de tijd scheidt.
Hoe ga je om met een migratie naar een vreemd land? In 1994 komt een Bosnische familie als oorlogsvluchtelingen in Nederland terecht. In hun nieuwe woonplaats proberen de gezinsleden elk een tweede thuis te vinden, wat af en toe tot absurde situaties leidt. Een werk van autofictie: Ena Sendijarevic kwam zelf als zevenjarig Bosnisch meisje naar Nederland.
De 60-jarige Koerdische Vakıf groeide op in een nomadenstam in de bergen van Zuidoost-Turkije. In deze film neemt hij ons mee terug naar zijn idyllische jeugd, de eerste liefde die hij vond in een katoenveld, en de mishandeling door de politie. De Zwitsers-Turkse Aylin Gökmen construeert een filmische, senusele vertelling die zich richt op het verleden, zonder gratuit nostalgie.