Borde de nieve

PRIJS
€2,50 voor een huurperiode van 3 dagen
€25 voor een jaarabonnement
Alle films zijn wereldwijd beschikbaar
PRICE
€2,50 for a rental period of three days
€25 for a one year subscription
All films are available worldwide
Originele taal
Spaans
Ondertiteling
Engels
Nederlands
Portugees
Beeldverhouding
16:9
© Borde de nieve (Juan Francisco Rodríguez, 2021)

Borde de nieve

De dooi van de zogenaamde eeuwige sneeuw van Páramo, een neotropisch alpine ecosysteem in het hoge deel van de Andes, vertelt over het ontstaan en (over)leven van het landschap.

Pellicule is vergelijkbaar met een plant, maar ook met een lagune. Het printproces van een beeld op lichtgevoelig materiaal doet denken aan het fotosyntheseproces dat planten ondergaan wanneer ze zonlicht opvangen. Het oppervlak van een lagune werkt op zijn beurt als een spiegel, dat beelden reflecteert, of ‘projecteert’. 

Er is een opmerkelijke link tussen cinema en de natuur, meer bepaald met water. Een film als Borde de nieve, die zowel analoge film als digitale beelden gebruikt, wordt mogelijk door een genereuze stroom, als het ware een kabbelende rivier, van ideeën. Via onsamenhangende fragmenten beweegt de film ons door landschappen en genereert een ervaring als een pelgrimstocht.

De smeltende bergtoppen in beeld dienen als metafoor; het smeltende ijs geeft telkens nieuwe manifestaties van het landschap vrij. Het ecosysteem onderging verschillende vormen van geweld; laag na laag legt het smelten de menselijke passage en vernietiging bloot. Maatschappelijke crises worden zo zichtbaar in de biosfeer: rivieren en bergen als getuigen van een strijd. De bergketens leiden ons, als toegangs- of ontsnappingswegen, naar het verleden of de toekomst. De berg die in de film centraal staat zorgt zo voor een geologische, ruimtelijke, temporele en symbiotische ontmoeting. Ondertussen wandel ik verder. 

Tekst en keuze doorChoice and text by
Valentina Giraldo

Valentina Giraldo is filmcriticus en alumnus van Berlinale Talents. Ze was mededirecteur van het Equinoxio Film Festival en is actief als programmator voor verschillende tentoonstellingen en evenementen. Valentina schrijft voor tijdschriften in Mexico, Argentinië en Colombia, en is lid van de Internationale Federatie van Filmcritici FIPRESCI. Ze was jurylid op verschillende filmfestivals. Giraldo houdt zich bezig met visuele en genderstudies, en is weefster, feministe en tarotlezeres.

WATCH MOREKIJK OOK