Night Train

PRIJS €2,50
PRICE €2,50
BESCHIKBAARHEID
Wereldwijd
AVAILABILITY
Wereldwijd
ORIGINELE TAAL Japans
ORIGINAL LANGUAGE Japans
ONDERTITELING Engels
SUBTITLES Engels
Beeldverhouding
4:3
© Night Train (Aya Kawazoe)

Night Train

夜の電車

Een jong koppel in Kyoto. Een meisje verzint een smoes om weg te lopen van haar monotone leven. Ze wil graag iets tegen haar vriend zeggen. Kan ze nog terugkeren, nu de nacht valt?

Night Train was de toelatingsproef van de Japanse filmmaker Aya Kawazoe aan Tokyo University of Arts, waar ze werd toegelaten en cinema studeerde onder het toeziend oog van Kiyoshi Kurosawa. Haar eerstejaarsfilm Humongous! werd geselecteerd voor Semaine de la Critique in Cannes in 2020. Night Train is de bewerking van een gelijknamig stripboek van Gin Miyoshi. Hoewel de stijl van de strip vrij eenvoudig is, is Kawazoe’s enscenering net zeer fantasierijk; de textuur en belichting creëren een experimentele en filmische poëzie. Het hoofdpersonage ziet eruit als een geest die zweeft tussen werkelijkheid en droom. De cinema van Aya Kawazoe overstijgt de context van het verhaal en de dialogen tussen de personages, en concentreert zich uitsluitend op de tandem beeld-geluid. Uiteindelijk stelt ze ons de fundamentele vraag: Wat is cinema?

Tekst en keuze doorChoice and text by
Nanako Tsukidate

Nanako Tsukidate werd geboren in Japan maar is nu gevestigd in Parijs. Van 2015 tot 2018 was ze hoofd van de sectie Europese Cinema van het Hiroshima International Film Festival en van 2019 tot 2021 maakte ze deel uit van het selectiecomité bij Semaine de la Critique in Cannes. Ze adviseert de Giornate degli Autori in Venetië en is lid van het selectiecomité van Riga International Film Festival. Tsukidate is ook co-producent van Following the Sound, een film van Kyoshi Sugita.

Credits
Scenario Script Aya Kawazoe Cast Miki Tatewaki, Keisuke Yamamoto, Takuji Suzuki Camera Aya Kawazoe Editor Montage Aya Kawazoe Sound Geluid Tomohiro Hirota Music Muziek Nobuhiko Hayashi
WATCH MOREKIJK OOK