
L’escale
Filmmakers Paul Shemisi en Nizar Saleh beginnen aan een reis van de Democratische Republiek Congo naar Duitsland om hun nieuwste film te vertonen. Tijdens een tussenstop in Angola neemt hun reis echter een schrijnende wending wanneer de luchthavenautoriteiten de echtheid van hun documenten in twijfel trekken. Paul en Nizar denken dat ze naar een hotel worden gebracht om op hun terugvlucht te wachten, maar ze realiseren zich al snel dat ze naar een illegaal detentiecentrum worden gebracht.
Hun getuigenis biedt een grimmige en verontrustende blik op de harde realiteit waarmee Congolese artiesten te maken krijgen die proberen vrij te reizen. Dit aangrijpende verslag wordt afgezet tegen serene beelden van wolken die langs een vliegtuigraam drijven, wat de verontrustende realiteit benadrukt dat onbeperkt reizen geen recht is voor iedereen.
“L’Escale (The Stopover) is een in stilte verwoestende reflectie op het geweld van grenzen en op de beperkte bewegingsvrijheid van kunstenaars uit de Global Majority. In dit zeer persoonlijke verslag vertellen filmmakers Paul Shemisi en Nizar Saleh, leden van Collectif Faire-part, over hun reis van de Democratische Republiek Congo naar Duitsland voor een filmvertoning — een culturele uitwisseling die abrupt wordt onderbroken tijdens een tussenstop in Luanda. Wat begint als een routinetransit wordt een kafkaëske beproeving: ze worden zonder uitleg vastgehouden, beschuldigd van het bezit van valse documenten en naar een illegale gevangenis gebracht.
De film ontvouwt zich niet door spektakel, maar wel door terughoudendheid. Zachte, drijvende beelden van de lucht en wolken dienen als een spookachtig tegenwicht voor de grimmige realiteit van institutioneel wantrouwen en systemische onrechtvaardigheid. Met hun kalme, heldere getuigenis leggen Shemisi en Saleh de wreedheid bloot die besloten ligt in mondiale mobiliteitssystemen en de stille kracht die nodig is om de confrontatie aan te gaan.
L’Escale is niet alleen een verhaal over geweigerde reizen — het is een urgente meditatie over zichtbaarheid, toegang en de aanhoudende koloniale logica die blijft bepalen wie zich vrij mag bewegen in deze wereld en wie voortdurend zijn bestaansrecht moet rechtvaardigen.”
L’Escale werd gekozen door filmprogrammator Jacqueline Nsiah, als antwoord op Old Child van Elettra Bisogno en Hazem Alqaddi. Nsiah heeft een master in visuele en media-antropologie van de Freie Universität Berlin en een bachelor in Afrikaanse studies en politiek van SOAS - University of London. Ze is filmfestival-, kunst- en cultuurconsultant. Ze werkte onder andere voor het Africa Film Festival in Keulen, het Cambridge African Film Festival en het Festival do Rio. Ze was mede-directeur en curator van het Afrikaanse filmfestival UHURU in Rio de Janeiro, programmator voor Film Africa in Londen en projectmanager voor een filmplatform bij het Goethe-Institut. Jacqueline Nsiah was van 2019 tot 2023 lid van het selectiecomité van Berlinale Forum en co-curator van het speciale programma “Fiktionsbescheinigung”. In augustus 2023 werd ze benoemd in het selectiecomité van de Berlinale Competition 2024.
Om ontheemden in de Democratische Republiek Congo te steunen, zal Kortfilm.be zijn deel van de inkomsten uit de transactionele video-on-demand verkoop van L’escale schenken aan Goma Actif, een onafhankelijk burgerinitiatief dat zich inzet voor hun broeders en zusters in nood.
Old Child toont het gefragmenteerde verhaal van Hazem, die Gaza moest ontvluchten. In deze stream-of-consciousness montage van dromen en herinneringen zoekt hij naar orde, maar ook naar de schoonheid die hij achterliet.