Tristesse des anthropophages

© Tristesse des anthropophages (Jean-Denis Bonan, 1966)

Tristesse des anthropophages

In een wereld waar alles verboden is behalve wat is verplicht, herinnert een man zich wat hem ertoe bracht te gaan werken in een bizar fastfoodrestaurant. Tristesse des anthropophages is een korte film van de Franse filmmaker Jean-Denis Bonan. Een politieke en sociale klucht van surrealistische aard die in 1967 gecensureerd werd in Frankrijk. In mei 1968 werd de film clandestien vertoond in Parijs, in de door studentenprotesten bezette bioscoop Les 3 Luxembourg.

Bonan is een weinig bekende cineast, ook al is hij de oprichter van Cinélutte, een collectief van militante filmmakers dat belangrijk was bij de opkomst van de auteursdocumentaire in het Frankrijk van de jaren tachtig. Daarvoor was hij ook medeoprichter van het Atelier de Recherche Cinématographique (ARC), aan wie we de meeste beelden te danken hebben van de gebeurtenissen van mei ‘68 in Parijs.

In mei toont Cinéma Nova een retrospectieve van het werk van Jean-Denis Bonan, dat door distributeur Luna Park Films werd gerestaureerd en uit de vergetelheid gehaald.

Elke vertoning, in aanwezigheid van de filmmaker en begeleid door filmhistoricus en -criticus Patrick Leboutte, wordt gevolgd door een voordracht van enkele van zijn gedichten door dichteres Domi Bergougnoux.