Septembre Chilien

© Septembre Chilien (Bruno Muel, Théo Robichet, 1973)

Septembre Chilien

Net als collega-filmmakers Chris Marker en Jean-Luc Godard behoorde de Franse regisseur Bruno Muel tot de militante groep filmmakers Medvedkine, die tussen 1967 en 1974 sociaal geëngageerde films maakte. In Septembre Chilien, een rake documentaire over de staatsgreep in Chili in 1973, mengt hij officiële beelden met clandestiene opnames van de opkomende oppositie.

De film is een schoolvoorbeeld van de strijdlustige cinema van Medvedkine uit de jaren zeventig: vol solidariteit tussen filmmakers en het volk. Door dit soort participatieve cinema wilde Muel de Chilenen een stem geven ten tijde van de militaire coup.

“Ik hoorde het nieuws van de staatsgreep op de radio op 12 september en besloot meteen om in Chili te gaan filmen,” aldus Muel. “Samen met Théo Robichet was ik al betrokken bij Medvedkine. Wat in Chili aan het gebeuren was, lag ons nauw aan het hart.” De film werd uiteindelijk bekroond met de Prix Jean Vigo.

11 september 1973 leidde tot een extreem-rechts neo-liberale bewind onder dictator Augusto Pinochet, wat over de hele wereld een grote indruk naliet op een voltallige generatie. BOZAR, de culturele vereniging Joseph Jacquemotte en de KINOLATINO Ciné-Club herdenken de 50e verjaardag van de putsch door films te programmeren van vier filmmakers, die de waarden van solidariteit, democratie en humanisme hoog in het vaandel dragen.