Mars exalté

© Mars Exalté (Jean-Sébastien Chauvin, 2022)

Mars exalté

Jean-Sébastien Chauvin is een Franse filmmaker en filmcriticus die onder meer voor het beroemde Franse filmblad Cahiers du cinéma schrijft. Zijn meest recente kortfilm, Mars exalté, ging in wereldpremière op de Berlinale.

In die minimalistische film zet hij het ontwakende stadsleven vrij letterlijk in contrast met de gevoelswereld van een naakte, slapende man. Het naast elkaar plaatsen geeft de beelden een allegorische betekenis, een kenmerk van wel meer stadsfilms. Maar atypisch voor het genre van de stadssymfonie: deze stad krijgt geen specificiteit. De getoonde gebouwen, wegen, mensen zijn haast opzettelijk generiek.1 Daar tegenover staat de warmte van het bed, en de opwinding (?) bij de man.

"Een slapende man droomt van een stad in de schemering. Of droomt de stad van hem?," zo klinkt de synopsis. Verdere invulling is geheel aan de kijker.

De film maakt deel uit van het kortfilmprogramma Milky Way tijdens het Brusselse queer filmfestival Pink Screens. Regisseur Jean-Sébastien Chauvin zal ook aanwezig zijn bij de vertoning.