Fireworks

© Fireworks (Kenneth Anger, 1947)

Fireworks

De ondertussen 95-jarige Amerikaanse underground filmmaker Kenneth Anger maakt uitsluitend korte films. Als één van de eerste openlijk homoseksuele filmmakers in de Verenigde Staten wordt zijn werk als cruciaal beschouwd binnen de queer cinema beweging. Z'n films mixen homo-erotiek vaak met surrealisme.

Fireworks uit 1947 is een mijlpaal: de eerste film met een gay verhaal in de VS. Anger speelt daarin zelf de hoofdrol, op zijn zeventiende nota bene, en filmde alles toen zijn ouders een weekend uit huis waren. De dromende jongeman die hij gestalte heeft wordt door een aantal matrozen dood geslagen, maar ook dat leidt tot nieuwe verbeelding. De film illustreert het ontwaken van een onderdrukt verlangen, een grove fantasie.

Angers aandacht voor homoseksuele driften geven een uitdrukking aan de toen opkomende homocultuur, maar de erotische nadruk was wel een primeur in de Amerikaanse cinema. Bovendien werd de film gemaakt in de onmiddellijke nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Fireworks was daardoor ook een reactie op de militarisering van het openbare leven en op de etnische naoorlogse spanningen. Op een prikkelende en brutale manier transformeert Anger historische trauma’s tot zijn eigen metaforische geboorte, als filmmaker, en als homoseksueel.

Fireworks maakt deel uit van de compilatie Eros Shorts — een reeks passievolle, poëtische en pornografische kortfilms — met onder meer ook werk van Carolee Schneemann, Barbara Hammer, Sandra Goldbacher en Takahiko IImura op het programma.