Ontroerd Kortfilmavond #2

Ontroerd Kortfilmavond #2

met Maud Vanhauwaert

© Jill Bertels

In november organiseren Sereni en ONTroerd magazine, in samenwerking met Kortfilm.be, de tweede editie van de ONTroerd kortfilmavonden. Juanita Onzaga, Maud Vanhauwaert en Mathias Sercu presenteren elk een avondvullend kortfilmprogramma rond verlies en rouwbeleving. Vanhauwert verwelkomt u bij Cinema Lumière in Mechelen op 7 november.  

Na bekroonde dichtbundels debuteerde Maud Vanhauwaert vorige maand opnieuw, dit keer als romanschrijver: Tosca is beschikbaar bij de betere boekhandel. In het door Maud gecureerde kortfilmprogramma komen verschillende vormen van verlies aan bod en wordt gezocht naar dat wat overblijft zodra iemand er niet meer is: een stoel, een brief, een herinnering. 

Maud Vanhauwaert is een Belgische dichteres en schrijfster. Ze heeft een achtergrond in Taal- en Letterkunde en Woordkunst. Haar poëziedebuut Ik ben mogelijk (2011) en bundel Wij zijn evenwijdig_ (2014) werden meermaals bekroond. Maud creëert theatrale poëzieperformances voor diverse locaties, van opera tot schapenstallen, en heeft ook lesgegeven. Ze was stadsdichter van Antwerpen en ontving de Jan Campertprijs voor Het stad in mij (2020).

Tickets kosten €10, reserveren kan via www.ontroerd.be. De deuren openen om 19u. Om 20u00 start het filmprogramma, dat ongeveer 75 minuten duurt. Nadien gaat Kortfilm.be-kernredactielid Bo Alfaro Decreton met Maud in gesprek.

De ONTroerd korfilmavonden is een project van Sereni en Kortfilm.be. Met de steun van Sphinx Cinema, Cinema Lumière Mechelen, CC De Grote Post en Filmfestival Oostende.

Portret © Jill Bertels

Programme

Programma

© Father and Daugther (Michaël Dudok de Wit, 2000)
Father and Daughter
Michaël Dudok de Wit, België, Nederland, Verenigd Koninkrijk, 2000, 8’

Een vader neemt afscheid van zijn jonge dochter. De dochter groeit op, maar blijft een diep verlangen naar haar vader met zich meedragen. 

© Import (Ena Sendijarevic, 2016)
Import
Ena Sendijarevic, Nederland, 2016, 17’

In 1994 belandt een jong gezin van Bosnische vluchtelingen in een klein Nederlands dorpje nadat ze hun verblijfsvergunning hebben gekregen. Er doen zich absurde situaties voor terwijl ze van deze nieuwe plek hun thuis proberen maken.

© House of Existence (Joung Yu-mi)
House of Existence
Joung Yu-mi, Zuid-Korea, 2022, 8’

Daar staat het: het met potlood getekend huis. Het begint uit elkaar te vallen. Bakstenen komen los van de muur, de voordeur valt uit zijn scharnieren en muren breken weg. Alles zinkt weg in het eindeloze niets.

© Fox (Jacqueline Lentzou, 2016)
Fox
Jacqueline Lentzou, Griekenland, 2016, 28’

Op een bloedhete dag in Athene sport Stephanos terwijl zijn moeder een daguitstap plant. Na alweer een heftige ruzie wordt hij alleen gelaten om te zorgen voor zijn jongere broers en zussen, en voor Lucy, de zieke hond van de familie. Een leuke dag vol pizza’s, tienerliefde en zomerse luiheid, terwijl de telefoon onbeantwoord blijft.

© Ice Merchants (João Gonzalez, 2022)
Ice Merchants
João Gonzalez, Portugal, 2022, 14’

Elke dag springen een vader en zijn zoon met een parachute uit hun koude huis, vastgemaakt hoog aan een klif, om naar het dorp op de grond te gaan, ver weg, waar ze het ijs verkopen dat ze dagelijks produceren.