Ontroerd Kortfilmavond #1

Ontroerd Kortfilmavond #1

met Maaike Neuville

© The Leaden Echo and The Golden Echo (Margaret Tait, 1955)

In november organiseren Sereni en ONTroerd, in samenwerking met Kortfilm.be, een reeks (kort)filmavonden rond verlies en rouwbeleving, gecureerd door verschillende gastcuratoren. Aan de hand van een warm en troostend filmprogramma willen we verlies en verdriet bespreekbaar maken, maar ook samenzijn en het leven vieren.

Op maandag 7 november zal de eerste kortfilmavond in Cinema Galeries in Brussel plaatsvinden. Die avond neemt Maaike Neuville de rol van gastcurator voor haar rekening.

Haar programma focust op de tijdloze dood: de dood als overgang, niet als eindpunt. Met aandacht voor het perspectief van degene die vertrekt. In het vierde nummer van ONTroerd magazine vertelt Maaike daarover het volgende:

De dood integreren in het leven, dat heb ik bij het overlijden van mijn moeder gemist. Zelfs mijn verdriet was soms taboe. Na een paar maanden was het weer het leven dat telde. Maar ik heb de hele tijd de neiging om de dood bij dat leven te betrekken, om die niet naar een achterkamertje te duwen. Ik vind dat een heel mooi gegeven. Daarom ben ik ingegaan op de uitnodiging om een kortfilmavond te cureren.”

Maaike is theater- en filmactrice en filmregisseur. Ze speelde hoofdrollen in succesvolle dramaseries zoals Van Vlees en Bloed, De Dag en De Twaalf. In 2020 maakte ze voor de KVS Op een bankje, op een dag en speelde ze Emma Bovary in Bovary. In 2013 maakte ze Sonnet 81, een kortfilm over rouwbeleving die verschillende internationale prijzen won. Daarop volgde Rouwdagboek in 2017, over het plotse verlies van haar mama. Momenteel werkt ze aan haar eerste langspeelfilm.

Tickets reserveren kan via www.ontroerd.be. De deuren openen om 19u. Om 19u30 start het filmprogramma, dat ongeveer 60 minuten duurt. Het nagesprek wordt gemodereerd door Freya Van Nieuwenhuysen.

Na de avond met Maaike Neuville is er op 8 november de tweede kortfilmavond met Sachli Gholamalizad, in De Cinema in Antwerpen. De laatste avond, op 9 november in Kunstencentrum BUDA in Kortrijk, werd gecureerd door Barbara Raes.

ONTroerd korfilmavonden is een project van Sereni en Kortfilm.be. Met de steun van Cinema Galeries, De Cinema en Kunstencentrum BUDA.

Sereni

Programme

Programma

© Mama van glas (Susan Tanghe, 2006)
Mama van glas
Susan Tanghe, België, 2006, 15’

Emma en haar moeder Claire gaan er samen tussen uit. Claire is levensmoe, wat een enorme last is voor Emma. Ze houdt van haar moeder, maar kan die niet bereiken. Emma verzinkt in haar eigen wereld, waar de schoonheid te vinden is in de kleine dingen.

© The Leaden Echo and The Golden Echo (Margaret Tait, 1955)
The Leaden Echo and The Golden Echo
Margaret Tait, Verenigd Koninkrijk, 1955, 6’

Een filmische interpretatie van het gedicht The Leaden Echo and the Golden Echo van Gerard Manley Hopkins, dat vertelt hoe alle mooie dingen onvermijdelijk gedoemd zijn tot verval en de dood. Filmmaker en poëet Margaret Tait declameert in deze film zelf het gedicht.

© Sonnet 81 (Maaike Neuville, 2013)
Sonnet 81
Maaike Neuville, België, 2013, 22’

Het is tien jaar geleden dat Ellen, de dochter van Lut en Jos, overleed. Ook nu vindt de jaarlijkse reünie plaats met Ellens vrienden.

© Black Journal: 26, Alice Coltrane (St. Clair Bourne, 1970)
Black Journal: 26, Alice Coltrane
St. Clair Bourne , Verenigde Staten, 1970, 15’

Dit korte stukje documentaire focust op het leven van Alice Coltrane en haar kinderen, in de nasleep van de dood van haar man, de beroemde jazzmuzikant John Coltrane. Ze legt de relatie uit die ze voelt met een hogere macht, en de verlichting die ze heeft ontdekt door meditatie.