Trees Die Standing

© Trees Die Standing (Hoda Siahtiri, 2016)

Trees Die Standing

Hoda Siahtiri is een multidisciplinaire kunstenares en onderzoekster, gevestigd in Brussel. Ze noemt zichzelf graag een “diseuse”, iemand die verhalen vertelt met wortels in het verleden. Hoda studeerde film in Teheran en behaalde een master in documentaire via het Doc Nomads-programma.

Trees Die Standing biedt een zintuiglijk inzicht in het leven van een Iraanse vluchteling. Na de Iraanse revolutie in 1979 moesten tal van Iraanse intellectuelen en kunstenaars hun geliefde land ontvluchten. Velen van hen vestigden zich in Parijs en probeerden een nieuw leven op te bouwen, vaak zonder succes. Siahtiri’s experimentele documentaire is gebaseerd op de herinneringen en brieven van enkelen van hen, waaronder Gholam Hosein Saedi, een van de bekendste Iraanse schrijvers.

In samenwerking met verschillende partners organiseert de Belgisch-Iraanse actrice en theatermaakster Sachli Gholamalizad een reeks avonden in het teken van de huidige revolutie in Iran. Deze momenten zijn bedoeld om een plaats te creëren waar diaspora hun verhalen en artistieke praktijk kunnen delen en met elkaar in gesprek kunnen gaan om tot een meer gelaagd begrip van de gebeurtenissen in Iran te komen.

Tijdens deze derde editie staat naast de film van Hoda Siahtiri ook werk van Maryam Kamal Hedayat (fragmenten uit Genderless), Sanaz Azari (fragmenten uit I comme Iran) en Tanin Torabi (In Plain Sight) op het programma.

Na de films volgt een rondetafelgesprek. De voertaal is Engels. Het evenement is gratis, reserveren op voorhand is niet nodig.