Imagining October

© Imagining October (Derek Jarman, 1984)

Imagining October

In 1984 was de Britse filmmaker en kunstenaar Derek Jarman op bezoek in Moskou, samen met Sally Potter en Peter Wollen, op uitnodiging van de Union of Cinematographers van de Sovjet-Unie. Jarman mocht er zijn langspeelfilm The Tempest tonen, in ruil voor een korte film die verslag moest uitbrengen van hun reis. De trip liep langs het historische Bolshoi theater, het State Circus en het appartement filmmaker Sergei Eisenstein. Die beelden vulde hij aan met materiaal dat hij in Londen draaide.

Imagining October verkent kunst en politiek in de laatste jaren van de Koude Oorlog en legt verbanden tussen het pre-Perestrojka Rusland en het Verenigd Koninkrijk van Thatcher. De titel verwijst naar de bolsjewistische revolutie van 1917 en Eisensteins propagandafilm October: Ten Days That Shook the World uit 1928.

Jarman overleed in 1994 aan de gevolgen van aids. Imagining October is emblematisch voor veel van zijn filmische werk: queer, politiek getint, activistisch, en dromerig.

De vertoning wordt ingeleid in het Engels door Ian Christie en kadert in de reeks Afterimage, gecureerd door Mark Webber en Simon Field.