Ontroerd Kortfilmavond #3
met Mathias Sercu
In november organiseren Sereni en ONTroerd magazine, in samenwerking met Kortfilm.be, de tweede editie van de ONTroerd kortfilmavonden. Juanita Onzaga, Maud Vanhauwaert en Mathias Sercu presenteren elk een avondvullend kortfilmprogramma rond verlies en rouwbeleving. Op 8 november sluit Sercu de reeks af in CC De Grote Post, in samenwerking met Filmfestival Oostende.
Mathias Sercu is een Vlaamse acteur, theatermaker, schrijver, zanger en scenarist. Hij schrijft naar eigen zeggen thuis, over alles waarvoor en waardoor er geleefd wordt. Vorige zomer schreef en regisseerde hij zijn eerste langspeelfilm J’AIME LA VIE, die in december in de Vlaamse bioscopen wordt verwacht.
In 2021 kreeg Mathias’ zoon Tore de diagnose van een zeer zeldzame kanker. Intussen is het duidelijk dat hij niet meer zal genezen en zit hij in de palliatieve fase. Tijdens de kortfilmavond sluimert dat persoonlijke verhaal ook door, met veel aandacht voor de band tussen vader en kind. Maar ook humor is daarin belangrijk, aldus Sercu.
Als acteur is Mathias Sercu bekend van televisiereeksen zoals Buiten De Zone, Team Spirit, De Rodenburgs, Eigen Kweek, Chantal. Hij speelde mee in verschillende films zoals Ad Fundum, Le Ciel Flamand, My First Highway. In 2014 schreef en regisseerde hij de Eén-reeks Marsman, samen met Eshref Reybrouck.
Tickets kosten €10, reserveren kan via www.ontroerd.be. De deuren openen om 19u. Om 20u00 start het filmprogramma, dat ongeveer 60 minuten duurt. Nadien gaat Kortfilm.be-kernredactielid Bo Alfaro Decreton met Mathias in gesprek.
De ONTroerd korfilmavonden is een project van Sereni en Kortfilm.be. Met de steun van Sphinx Cinema, Cinema Lumière Mechelen, CC De Grote Post en Filmfestival Oostende.
Programme
Programma
Zou mijn dochter beter af zijn zonder mij? Deze vraag spookt door het hoofd van een vader die zijn pasgeborene wiegt. Een donker, grappig en ontroerend verhaal.
Een adolescente jongen probeert zijn herinneringen aan zijn vader en een mysterieuze plaag te ontwarren. Deze korte film over de kleine wezens in elk van ons werd bekroond met de Gouden Palm in Cannes.
Oskar Salomonowitz, de twaalfjarige zoon van filmmakers Anja Salomonowitz en Virgil Widrich, had al 206 tekeningen gemaakt voor een flipboek toen hij verongelukte. Een irrationeel einde waar zijn vader een kleine maar logische verderzetting tegenover stelde. De film houdt een evenwicht tussen vreugde en verlies.
Na het overlijden van hun moeder komen twee van elkaar vervreemde broers noodgedwongen opnieuw samen. Wanneer ze haar bucketlist terugvinden, besluiten ze de resterende zaken af te vinken.