Ontroerd Kortfilmavond #3
met Barbara Raes
In november organiseren Sereni en ONTroerd, in samenwerking met Kortfilm.be, een reeks (kort)filmavonden rond verlies en rouwbeleving, gecureerd door verschillende gastcuratoren. Aan de hand van een warm en troostend filmprogramma willen we verlies en verdriet bespreekbaar maken, maar ook samenzijn en het leven vieren.
Op woensdag 9 november zal de laatste kortfilmavond in Kunstencentrum BUDA in Kortrijk plaatsvinden. Die avond neemt Barbara Raes de rol van gastcurator voor haar rekening.
Haar programma focust op verstopte rouw. Verstopte rouw mist aandacht omdat er groot gebrek is aan maatschappelijke ondersteuning om er mee om te gaan. De rituelen die volgen op zo’n verlies leggen uitdagingen bloot voor onze toekomst. In het vierde nummer van ONTroerd magazine vertelt Barbara daarover het volgende:
"Voor deze kortfilmavond ben ik verder gegaan op de lijn van verstopte rouw. Ik heb gemerkt dat het onverwerkte kleine of grote verdriet vaak met een taboe te maken heeft. We denken in het Westen vaak dat we heel ruimdenkend zijn, toch zijn er nog veel pijnlijke zaken onbespreekbaar. Wanneer er in de omgeving veel onbegrip is, kan het verdriet geen kant op. Als je rouwproces in de buurt van taboe komt, is er niets of niemand die de leegte van je hart kan vullen. Hoe kan je dat helen?”
Barbara Raes onderzoekt nieuwe mentale en fysieke ruimtes voor afscheidsrituelen. In 2016 richtte ze Beyond The Spoken op, een werkplaats voor niet-erkend verlies waar ze afscheidsrituelen creëert voor de grote en kleine kantelmomenten in het leven. Deze rituelen onderscheiden zich van bestaande traditionele rituelen door hun artistieke invalshoek. In 2018 was ze gastcurator van Theater Aan Zee waarvoor ze het rouwritueel Zon dag kind ontwikkelde, en in 2019 cureerde ze samen met Colin Van Eeckhout (Amenra) het programma Amen & Beyond in Kunstencentrum Vooruit. Barbara Raes organiseerde U.Loss, een programma rond rituelen, de dood en verlies in Berlijn (HAU), Amsterdam (DAS), Antwerpen (deSingel) en Brussel (Kaaitheater).
Tickets reserveren kan via www.ontroerd.be. De deuren openen om 19u45. Om 20u15 start het filmprogramma, dat ongeveer 80 minuten duurt. Na de eerste vier films volgt een gesprek, gemodereerd door Eva De Groote.
Op 7 november is er de eerste kortfilmavond, met Maaike Neuville in Brussel, gevolgd door de avond met Sachli Gholamalizad op 8 november in De Cinema in Antwerpen.
ONTroerd korfilmavonden is een project van Sereni en Kortfilm.be. Met de steun van Cinema Galeries, De Cinema en Kunstencentrum BUDA.
Programme
Programma
Voor Ian Golovin is de dood van zijn vader de kans op een nieuw leven buiten zijn geboorteland. Terwijl hij zich voorbereidt om te vertrekken en afscheid te nemen van zijn zus, wordt hij gedwongen zijn beslissing onder ogen te zien. Waarom vergeet hij zo snel wat hij achterlaat?
Oskar Salomonowitz, de twaalfjarige zoon van filmmakers Anja Salomonowitz en Virgil Widrich, had al 206 tekeningen gemaakt voor een flipboek toen hij verongelukte. Een irrationeel einde waar zijn vader een kleine maar logische verderzetting tegenover stelde. De film houdt een evenwicht tussen vreugde en verlies.
Diana was elf toen haar vader een jaar in de gevangenis zat. Ze konden niet samen zijn, maar haar vader schreef haar veel liefdevolle brieven. Gesteund door papa's liefdesbrieven uit het verleden, probeert Diana opnieuw contact met hem te zoeken en te accepteren dat ouders soms dingen doen die je niet begrijpt.
Het is zomer en de tienjarige Yaren vertrekt op kamp. Ze is wat zenuwachtig, want dit is niet zomaar een kamp. Ze gaat naar een kamp voor kinderen die allemaal een belangrijk persoon in hun leven hebben verloren.
Salams droom om moeder te worden valt uiteen wanneer ze ontdekt dat het onmogelijk is om met haar man een kind te krijgen.
Op vakantie in Catalonië delen Bàrbara en Pol een huis met vrienden. In de zwoele zomerhitte, verstrengeld in elkaars lichaam, doen ze wat koppels doen bij zo’n weer. Alleen is er duidelijk iets mis. Met een lach en een traan gaan ze hoopvol, stap voor stap, de confrontatie aan met een onverwerkt trauma.