Vis

Abel Bos 2018 België 17 '
Door een zeldzame aandoening verliest Bas het gevoel in zijn benen en komt zo in het ziekenhuis terecht. Zijn bejaarde kamergenoten Fons en Van Binsbergen laten hem niet met rust, ze lijken zelfs samen te spannen met het medisch personeel.

Awards & selecties

  • Beste Scenario Filmfestival Oostende 2018
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2018
12.09.2018 Jannes Callens

Nadat Abel Bos met zijn absurde prent ‘Kip’ in 2016 op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven de VAF Wildcard won, studeert hij dit jaar af aan KASK met de wederom prettig gestoorde kortfilm ‘Vis’.

Het verhaal draait rond Bas (Kobe Chielens), die door een extreem zeldzame aandoening langzaamaan verlamd raakt. Hij komt in een ziekenhuis terecht waar hij meteen geconfronteerd wordt met een plaagstoot van de verpleegster. Is het echter een poging tot flirten of is de onfortuinlkijke Bas in een ongewoon hospitaal beland?

Een allegorie voor de inhumane en weinig vertrouwde ziekenhuisatmosfeer.

De ontmoeting met zijn kamergenoten is voor Bas allerminst een geruststelling. Een schitterend acterende Mark Verstraete kruipt in de huid van Fons, die er alles aan doet om zo veel als mogelijk in de watten te worden gelegd door de liefelijke verpleegsters. Samen met het al even gestoorde personage van een voortreffelijke Sien Eggers maakt Fons het Bas niet al te makkelijk om zijn rust te vinden. Ook het team neurologen toont weinig interesse in de gemoedstoestand van Bas. De zeldzaamheid van zijn ziekte doet hun oogjes blinken. Bas wordt als studieobject tentoongesteld en is voor de artsen een reden tot dehumanisatie. Rond de al dan niet flirtende verpleegster blijft de gehele film lang een mysterieuze erotische spanning hangen die op z’n zachtst gezegd ongepast is gezien Bas’ toestand.

De gehele situatie zorgt ervoor dat Bas koortsdromen krijgt. Het ziekenhuis transformeert van een stormachtige horrorarena tot een levend rariteitenkabinet dat de hulpeloze patiënt de stuipen op het lijf jaagt. De scènes waarin Bas’ kamergenoten hun absurde onderonsjes hebben zijn ronduit hilarisch. Het samenspel van Sien Eggers en Mark Verstraete is voedingsbodem voor een krachtige humoristische chemie. Ook de dialogen zijn spitsvondig en het verhaalverloop is allerminst voorspelbaar. Filmmaker Abel Bos slaagt er met zijn team in immer te verrassen en te boeien.

Jammer dat niet elke sequentie even strak werd geregisseerd. De beeldregie is soms slordig, hier en daar onevenwichtig en hoofdrolspeler Chielens verbleekt af en toe tussen de excessen van zijn medecast.

‘Vis’ is hoe dan ook een geslaagde allegorie voor de inhumane en weinig vertrouwde ziekenhuisatmosfeer. Ondanks de absurditeit en satirische uitvergroting, faciliteert de herkenbaarheid van zo’n situatie het identificatieproces bij de kijker. Zo goed als iedereen is al eens geconfronteerd geweest met ongewilde kamergenoten of een gebrek aan empathie bij het medisch personeel. Je zal maar Bas heten en ongewild een bijzonder fascinerende kwaal hebben.