Sorry, I don't understand

Natalie Feoktistova 2020 België 5 '
Een zorgeloze buitenlandse studente komt aan in een nieuw land en probeert, zonder kennis van de lokale taal, de school te bereiken. Haar onwetendheid zorgt ervoor dat ze fatale keuzes maakt die levenslange gevolgen hebben.

Bio Regisseur

Cast & crew

Awards & selecties

  • Kortfilmfestival Leuven 2020
  • JEF Festival 2021
  • Anima 2021
  • Brussels Short Film Festival 2021
10.12.2020 Laika Planchenault

Knap vormgegeven uit zwart papier, staat de dood ongeduldig te wachten op het perron. Met ‘Sorry, I don’t understand’ schotelt Natalie Feoktistova ons vijf minuten 3D-papieranimatie voor die qua thematiek doet denken aan ‘Dutchgaria’.

Een toelatingsbrief vouwt zich tot goedgemutste student die klaar staat voor een buitenlands avontuur. Met heel wat enthousiasme en weinig voorbereiding op taalkundig gebied, begeeft het hoofdpersonage zich naar anderstalige oorden. Daar aangekomen, volgen we haar doorheen het treinstation en een drukke wagon. Interacties met andere passagiers blijken door het taalverschil telkens gedoemd om te falen. Wanneer de “blabla’s” onafgebroken rond haar oren suizen, vlucht ze het treinstel uit opzoek naar begrijpbare stilte. Het toilet lonkt, maar ook deze situatie blijkt niet zonder anderstalig gevaar.

Voor haar afstudeerfilm put Feoktistova uit eigen ervaringen: de Russische kwam voor de opleiding Animatiefilm in Sint-Lukas Brussel terecht, waar ze meerdere malen stevig op een taalbarrière botste. Haar indrukken vertaalde ze nu naar deze luchtige stop-motion film, met een miniem donker randje. ‘Sorry, I don’t understand’ voelt dan ook aan als een aaneenrijging van persoonlijke anekdotes. De ongemakkelijke situaties zijn universeel herkenbaar en toveren als vanzelf een begripvolle glimlach op het gelaat.