play

Keith Reynolds can't make it tonight

Felix Massie 2008 Verenigd Koninkrijk 6 '
Keith Reynolds laat zijn hoed in zijn auto liggen. Niet de enige fout die dag.
Animatietoppers #KijkNu

Cast & crew

Awards & selecties

  • Sundance 2009
  • Annecy 2008
  • Chicago International Film Festival 2008
  • Warsaw International Film Festival 2008
10.10.2008 Sofie Rycken

Het is niet zomaar een werkdag voor Keith Reynolds. Hij is er zeker van dat hij vandaag zijn langverwachte promotie krijgt — dat mag wel eens, na acht jaar bij hetzelfde bedrijf. Eindelijk erkenning voor zijn harde werk en, met een beetje geluk, iets om zijn mooie collega Sarah mee te imponeren.

Helaas, Keith neemt de lift naar de achtste verdieping en tuimelt daar hard van zijn wolk: de promotie gaat naar iemand anders. Wanneer Keith zijn concurrent even later betrapt in de armen van Sarah slaan zijn stoppen door.

'Keith Reynolds can't make it tonight' is het debuut van Felix Massie, die studeerde aan de International Film School of Wales. Het is een verrassend volwassen en cynische kritiek op de American Dream: Keith is een anonieme kantoorslaaf — hij wordt niet toevallig getekend als een kopvoeter zonder gezicht — maar in plaats van hem te belonen voor zijn bescheidenheid, arbeidsethiek en geduld, steekt het leven een dikke middenvinger naar hem op. Een moegetergde en eenzame Keith doet net hetzelfde, met gruwelijke gevolgen.

Massie laat de "public meltdown" van zijn hoofdpersonage extra hard aankomen door die te verpakken in een zo sober mogelijk pakketje. Het kantoorgebouw waarin het verhaal zich afspeelt is niet meer dan een hoop tweedimensionele vakjes met een trap, een liftschacht en een koffieautomaat — en net daardoor akelig herkenbaar.

Keiths collega's zijn kopvoeters zonder gezicht of stem, al komen ze wel in verschillende kleurtjes en in een mannelijke en vrouwelijke versie. Wat ze denken en voelen komen we te weten dankzij de diepe en onverstoorbare vertelstem van de Amerikaanse stemacteur Scott Johnson die op geen enkel moment emotie laat doorschemeren. In dat onderkoelde universum ketsen universele verlangens naar liefde, bewondering en erkenning af op nietszeggende muren.