Het Paradijs

Laura Vandewynckel 2014 België 5 '
Op zoek naar de beste plek op aarde steken mensen de oceaan over. Hoewel hun paden kruisen, lijken ze elkaar nooit te ontmoeten.

Bio Regisseur

Cast & crew

Awards & selecties

  • Film Fest Gent 2014
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2014
  • Cinéfondation - Cannes 2014
  • VAF Wildcard Animatie 2014
  • Anima 2014
07.06.2015 Carmen van Cauwenbergh

Het paradijs: maar voor wie?

Op reis gaan is voor ons westerlingen zo vanzelfsprekend geworden dat velen er zich waarschijnlijk geen vragen meer bij stellen. Onder het mom van 'andere culturen opsnuiven' walsen we andere landen binnen en pikken er de mooiste en meest exclusieve plekken en activiteiten uit. De markt speelt hier gretig op in en verzint iedere week een nieuwe hype of slorpt elke tegenbeweging op om er eigen voordeel-winst-uit te halen.

Tegenwoordig gaat iedereen 'bewust' op reis, maar zelden ondergaan we de echte plaatselijke cultuur. De dubbele situatie - toerisme is voor veel landen ook een bron van inkomsten - zorgt ervoor dat we een perverse en cynische relatie onderhouden met toerisme. Het is een complex thema dat al in verschillende documentaires briljant onder de loep genomen werd, denk maar aan 'Enjoy Poverty' van Renzo Martens en 'Paradies: Liebe' van Ulrich Seidl. Dit thema helder benaderen in een korte film is niet de meest eenvoudige opdracht, maar Laura Vandewynckel slaagt daar wonderwel in.

Met haar vijf minuten durende animatiefilm 'Het Paradijs' neemt ze de westerse toerist op de korrel. We zien een man op reis vertrekken naar een exotisch land waar hij zich onderdompelt in de plaatselijke cultuur, hij laat zich alle diensten welgevallen, neemt wat foto's ter herinnering aan de mooie tijd en vertrekt opnieuw huiswaarts. De mensen die in het Westen een beter leven zoeken, gunt hij geen blik waardig.

Vandewynckel weet met haar rake beelden de dubbele betekenis van het paradijs treffend te vatten. De westerling pendelt met het grootste gemak tussen verschillende werelden op zoek naar zijn paradijs, de bewoners van dit zogenaamde paradijs moeten zich zien te redden in een gammele boot en hopen dat ze hun paradijs levend bereiken. Laura heeft vormelijk een mooi contrast gecreëerd tussen deze twee werelden; de warme kleuren van het verre land waar de natuur nog welig tiert, staan in schril contrast met de koude georganiseerde wereld waarin we zelf leven.

Het romantische ideaalbeeld versus de harde realiteit. 'Het Paradijs' zet aan tot nadenken zonder drammerig te worden. De gemaakte keuzes, zowel vormelijk als inhoudelijk, zijn duidelijk en Laura weet haar boodschap met visie en zonder veel omwegen over te brengen. Sterk.