Flatlife

Jonas Geirnaert 2004 België 11 '
In 'Flatlife' wordt het ophangen van een schilderij een vrij risicovolle onderneming, kaartenhuisjes blijken onderworpen aan de wet van Murphy, de was doen vereist speciale vaardigheden in het domein van de ethologie, en naar televisie kijken blijkt levensgevaarlijk te zijn.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Juryprijs Cannes 2004
  • Genomineerd voor European Film Awards (2005)
  • International Film Festival Rotterdam 2006
05.09.2014 Hans Martens

Het idee achter 'Flatlife' is doodeenvoudig: vier bewoners in een appartementsblok, vier vakken, vier verhaaltjes. Maar het geniale is dat alles een invloed heeft op elkaar. Zo verworden de meest alledaagse gebeurtenissen tot een hel voor je buur. Met de meest gekke en hilarische situaties tot gevolg.

Van zijn tekentalenten moet Jonas Geirnaert het niet meteen hebben. De eenvoudige visuals zijn heerlijk leuk en naïef, maar zeker niet briljant. Deze relatieve zwakte vangt Geirnaert dubbel en dik op door uit te blinken in humor en verhaal.

En zelfs al is de humor voornamelijk visueel - bij de selectie op het festival van Cannes was van de geluidsmontage nog maar één van de elf minuten af-, toch is ook de erg ritmische geluidsband hoorbaar origineel. Alles samen zorgt dit voor de winning mood, die van 'Flatlife' een terechte winnaar maakte in Cannes.