Chorus

Heleen Declercq Line Pillet 2021 België 5 '
Robin en Eve beleven een onmogelijke liefde. Zelfs binnen een relatie kan je je door en door eenzaam voelen.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Kortfilmfestival Leuven 2021
  • PinX 2022

Tags

09.12.2021 Jan Sulmont

Vijf minuten, meer hebben Heleen Declercq ('Girlhood') en Line Pillet niet nodig om ons te herinneren aan de betoverende kracht van analoge film. Dit experimentele kleinood over de desintegratie van een koppel jongleert bezwerend met essentiële bouwsteentjes van het medium zoals licht, klank en beweging in de ruimte. Fysiek en etherisch tegelijk, een ultrakort moment dat eindeloos duurt: zo voelt deze scène uit het leven van Robin en Eve. Is dit het einde van hun verhaal?

Twee jonge vrouwen, de ene wit en de andere zwart. Nadège Bibo-Tansia speelt ook in tienerreeks ‘Panna’ van Anthony Schatteman (‘L’homme inconnu’) en werkte achter de schermen mee aan FC United (Canvas). Zij is een minder bekende naam dan haar tegenspeelster, maar geeft met mooi naturel tegenspel aan een meesterlijk subtiele Anemone Valcke, die de camera opeist.

Het lijkt onmogelijk van haar weg te kijken maar dat kan hier niet anders, want de 16mm camera van Jordan Vanschel (‘Tot ik terugkom’, ‘Over the top’) laat zich niet grijpen en blijft niet hangen bij het ontrafelende koppel maar dwaalt af naar de kieren van het brute, onafgewerkte appartement en tuurt vooral door de ramen naar een beklijvend van blauw naar donker waaierende hemel. Prachtig.