August

Jeroen Perceval 2014 België 18 '
August is een onbezorgde jongen die graag op ontdekking gaat en buitenspeelt met zijn beste vriendin Lize. Op een dag maakte hij kennis met de donkere kant van het leven en wil zijn vriendinnetje hem niet meer zien.

Awards & selecties

  • Grand Prix National (Brussels Short Film Festival 2015)
  • Speciale Vermelding (Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2014)

Tags

11.12.2014 Jan Sulmont

Een camera die kinderen vanop de rug volgt terwijl die vooralsnog onschuldige zielen door duinen of bossen de wereld verkennen: het lijkt wel alsof de Vlaamse (kort-) film de laatste jaren een patent heeft genomen op dat visuele thema (van 'De Honger' terug tot 'Mompelaar').

Toch geeft 'August' deze zoveelste coming-of-age vertelling een heel eigen invulling. De soundtrack zonder noemenswaardige muziek maakt elke gebeurtenis, hoe banaal ook, extra intens. Tegelijk hoor je de muizenissen in het hoofd van de zevenjarige hoofdrolspeler rondkolken.

'August' is ook een lust voor het oog  - zoals in Maaike Neuvilles 'Sonnet 81' blijven volwassenen plakken aan de randen van het kader, dat ook soms letterlijk op zijn kop gaat staan om in te zoomen op de schaduwen van de rondwandelende kinderen. De regisseur verklapte onder meer Gus Van Sant en Bas Devos als invloeden. Die ambitie maken hij en DOP Brecht Goyvaerts ('Robyn O.') geregeld ook effectief waar, ondersteund door toppers als Nico Leunen (montage) en Senjan Jansen (soundscape).

Een lust voor het oog.

Niet elke kindacteur overtuigt evenveel en de ene cruciale scène midden de film heeft minder impact dan andere minder intense gebeurtenissen. Maar wat een visueel bezwerend regiedebuut voor Jeroen Perceval, die in kortfilmland de laatste jaren onder regie van Robin Pront vooral lekker manische rollen neerzette – zijn en Matthias Schoenaerts’ opgefokte personages uit 'Injury Time' denderen ons nog voor het netvlies.

We kijken dan ook uit naar Pronts langspeeldebuut 'D’Ardennen' waar Perceval aan meeschreef en zelf ook in meespeelt naast zijn 'Borgman'-maatje Jan Bijvoet. Ondertussen zou Percevals veel gevoeligere eerste niet misstaan naast Pronts 'Plan B' in het lijstje Prijzen voor het Beste Debuut op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven.