Scarlet Red
rating

Duur: 12 min. | Land: | Regie: Toon Loenders | Scenarist: Toon Loenders | Producent: Geert Van Goethem, Linda Sterckx | Productiehuis: S.O.I.L.

Waarschuwing: deze bespreking bevat veel details over het verhaal van de intrigerende korte animatiefilm 'Scarlet Red'. Dat is niet onze gewoonte maar heeft zo zijn redenen: zonder extra duiding is het bepaald lastig een touw vast te knopen aan deze opeenvolging van retro-futuristische tableaus in een vreemd kasteel.

We ontwaren eerst een soort ridders en dominees, met kostuums van steampunk allure. De personages met konings-, priesters en narrenkledij zoeven rond van kamer naar kamer. Die indrukwekkende choreografie is overigens opgenomen met real life acteurs. Hun gezichten blijven verborgen achter gasmaskers, hun woordeloze interacties gaan gepaard met grommende gestes.

De situatie is een snelkookpan: de gemoederen lopen zo hoog op dat er zelfs kanonnen aan te pas komen. Al richten de personages die niet op elkaar, wel op onzichtbare doelwitten extra muros. Maar wat gebeurt hier dan? Onder welk gasmasker zit wat voor personage? Is het kasteel een House of Cards, hun gebikkel een Game of Thrones?

Eén en ander wordt (iets) duidelijker zodra blijkt dat Scarlet Red is gebaseerd op 'Het masker van de rode dood'. Edgar Allan Poe schreef de novelle in 1842. Hoofdrolspeler is ene prins Prospero – in 'The Tempest' van Shakespeare is dat een magiër. Prospero trekt zich bij Poe met andere notabelen terug in zijn kasteel omdat daarbuiten de pest is uitgebroken. Uiteindelijk ontsnappen ook de hoge heren niet aan de scharlakenrode dood.

Straffe ket die dat verhaal uit deze versie haalt. Toch blijven de ferm gefilmde kaders vol verrassend beweeglijke, mysterieuze figuren op het netvlies branden. Een knipoog naar de mediaclowns tussen onze huidige wereldleiders is dan de kers op de taart.

Jan Sulmont