The Distance Between Us and The Sky
rating

Duur: 09 min. | Land: | Regie: Vasilis Kekatos | Cast: Nikolakis Zeginoglou, Ioko Ioannis Kotidis | Scenarist: Vasilis Kekatos

“Wanna see my dick?” Het is nacht en een jongen chat via Grindr met een naakte man aan de andere kant van de lijn. Het antwoord is ja, en hij krijgt alles te zien. Op dat moment loopt een andere jongeman voorbij. Einde videogesprek.

Met die intro lijkt de toon gezet. De setting: een tankstation langs de snelweg, het holst van de nacht. De twee jongemannen gaan elkaar verbaal te lijf, met een soort verleidelijke dans van bluf en imponeren. De inzet: €22,50 voor een busticket naar Athene.

De openingsscène zet je, gelukkig, op een verkeerd been: in plaats van een gratuit vrijpartij tussen twee homo’s langs de snelweg, krijgen we een intieme dialoog tussen twee aantrekkelijke mannen te zien. Over hun geaardheid wordt zelfs geen woord gerept, misschien is dit mondelinge stoeipartijtje wel hun eerst keer? De Griekse regisseur Vasilis Kekatos filmt hen bijzonder dicht op de huid en mikt zo niet alleen op intimiteit, maar ook suspense. Er hangt elektriciteit in de lucht.

Tijdens hun paringsdans delen ze een sigaret, en wat terloopse poëzie – kijk maar naar de titel. Kekatos trekt de full-on romantische kaart om zijn film af te sluiten, in schril contrast met de eerder expliciete, rechttoe rechtaan opening. “I fall for you” zingt een man op de soundtrack, jongen twee geeft jongen één een lift op de brommer richting Athene. En toch wordt het niet té melig. Chapeau.

Niels Putman