All Inclusive
rating

Duur: 15 min. | Land: | Regie: Teemu Nikki | Cast: Lauri Maijala, Hannamaija Nikander | Scenarist: Teemu Nikki | Producent: Jani Pösö

Kalervo is het prototype grijze muis. Terwijl een Italiaanse tenor van jetje geeft op de achtergrond, smeert hij braaf en routineus zijn boterhammen. Op weg naar het werk krijgt hij bevelen van zijn vrouw, wordt hij besprongen door de hond van de buren, en bijna aangereden door de plaatselijke jeepjunkie. Comme d’habitude.

Uiteraard heeft dit hoofdpersonage in de nieuwste kortfilm van de Finse regisseur Teemu Nikki een kantoorjob, en vanzelfsprekend wordt hij daar gepest. Maar midden film keert zijn lot. De receptioniste waarmee hij flirt en luncht, geeft hem een almachtige armband cadeau. Payback time: iedereen doet namelijk zonder verpinken wat hij vraagt. Zijn wraak op pesters, overspelige vrouw en lastige buren is zonder meer zoet.

Teemu Nikki’s ‘All Inclusive’ doet qua droge personages en deadpangehalte bij momenten bijna vanzelfsprekend aan landgenoot Ari Kaurismäki denken. Ook het grauwe, mistroostige kleurenpallet zou zo binnen het oeuvre van de nogal vaak beschonken Fin passen.

De Shakesperiaanse sfeer van het tweede deel neigt dan weer naar dat van een klassieke Griekse tragedie en de thematische afwikkeling doet die vergelijking zeker eer aan. Nikki sluit zijn satire eigenlijk te snel af, want zo'n opbouw doet smaken naar meer.

Niels Putman