Vihta
rating

Duur: 20 min. | Land: | Regie: François Bierry | Cast: Wim Willaert, Jean-Benoît Ugeux, Olivier Bonjour, Sophia Leboutte, Jérémie Petrus | Scenarist: François Bierry | Productiehuis: Helicotronc

De Belg wordt letterlijk in zijn blootje gezet in ‘Vihta’, de nieuwe kortfilm van François Bierry, die ondertussen al een hele karrenvracht aan prijzen meesleurt naar Leuven. Al die internationale lof is een logisch gevolg van Bierry’s kundig jongleren met de juiste ingrediënten: ‘blote billen’-humor, de verbouwereerde puppy-ogen van Wim Willaert en droogkomische misverstanden. En natuurlijk de verwachting die reeds vrij vroeg wordt gecreëerd bij het publiek: zal Willaert (als Serge) naakt gaan – of houdt hij bokkig zijn veel te kleine badjas om?

Dutch Tractors – daar is de eerste mop al – heeft het kleine bedrijf van Serge overgekocht. Samen met zijn vier collega’s wordt hij in een rammelig busje naar een geheime plaats vervoerd. Nu ja, geheim. Hun nieuwe baas Mickaël verraadt al snel dat het bedrijf hen trakteert op een kleine excursie naar een sauna- en wellnesscentrum. Eenmaal daar vermoeden de aarzelende medewerkers dat het wellicht om een sluwe test gaat: zij die niet uit de kleren gaan zullen ongetwijfeld ontslagen worden op het einde van de dag. De wedloop gaat van start. Wie is bereid zich volledig bloot te geven aan zijn nieuwe baas, in ruil voor een job?

Bierry’s kortfilm puurt zijn humor voornamelijk uit de talloze naakte lijven in vreemde posities of situaties en de genoodzaakte gêne die daarbij komt kijken. Gemakkelijk, zou je kunnen denken, maar het werkt zo goed dankzij de uitgekiende kadrering van director of photography Fiona Braillon, die bij momenten echo’s oproept aan Lanthimos’ ‘The Lobster’. Met haar nette breedbeeldcinematografie geeft ze de naakte personages een plaats in het mooie wellnesscentrum en drijft ze de absurditeit van de komische affaire ten top.

Of Willaert nu werkelijk in zijn adamskostuum rond paradeert in ‘Vihta’ is bijzaak - of aan u om te ontdekken. Wat wij vooral onthouden hebben is zijn ruime palet aan vreemde snuiten, zoals wanneer Serge tegen zijn zin in het bubbelbad zit of hevig transpirerend de sauna tracht te trotseren. Een luchtig maar strak gefilmd filmpje – benieuwd of Bierry ook in Leuven met een prijs aan de haal gaat.

Michiel Philippaerts