Bamboe
rating

Duur: 19 min. | Land: | Regie: Flo Van Deuren | Cast: Fleur Van Bergen, Lotte Peeters, Roos Zijlstra, Anne Coopman, Pauline Bas, Anne-Sophie Marx, Yenthe Van Houtven, Lauren Van Houtven, Frits Deruyter, Leonardo De Souza | Scenarist: Flo Van Deuren | Producent: Nina Nijs | Productiehuis: RITCS | Filmschool: RITCS

Spaghettibandjes, veel te fluffy haarrekkers, occasionele acné of een blinkende beugel… De tienermeisjes in ‘Bamboe’ balanceren op de grens tussen kindertijd en puberteit. De zomer is heet, de tijd gaat traag - en zij brengen die door in een bamboeveld, plannen makend voor een aankomende zeepkistenrace.

Algauw ruilen steeds meer van de meisjes de bamboe in voor de rand van het veld, van waaruit ze goed zicht hebben op een buurman. Ze observeren hem langdurig, zoeken zijn aandacht, dringen binnen in zijn caravan om alles goed in zich op te kunnen nemen: zijn geuren, de dingen die hij aanraakte.

Een zintuiglijke waarneming van de hormonen van tienermeisjes.

Flo Van Deuren brengt met haar afstudeerfilm voor het RITCS (master Film) een bedwelmende coming-of-age van een groep vriendinnen. Maar vooral: hoe verlangens en seksuele ontluiking die vriendschap plots, vanuit het niets, kan beïnvloeden. Vergeleken met het eerder benauwde bamboeveld lijkt het milieu van de nieuwkomer vrijer, de mogelijkheden sensueler. De buurman geldt dan ook als de katalysator voor de overgang naar de puberteit, want van de ene dag op de andere is de aankomende zeepkistenrace te kinds voor bijna iedereen in de groep. Vanaf nu is het ieder voor zich, als aasgieren – bijna letterlijk cirkelend rond de man.

‘Bamboe’ speelt met verwijzingen naar de jaren negentig, met een nostalgische touch, in bijna vierkant beeldformaat, zonder smartphones maar (nog even) met VHS-videocamera’s. Maar vooral neemt deze poëtische kortfilm de tijd om de veranderingen bij de meisjes te observeren; de film is daardoor een zintuiglijke waarneming van hun hormonen, met beelden die hen dicht op de huid zitten en muziek (door Aiko Devriendt gecomponeerd) die even broeierig is als die zomerdagen.

Sarah Skoric