RIOT
rating

Duur: 13 min. | Land: | Regie: Frank Ternier | Scenarist: Frank Ternier | Producent: Annabelle Gangneux | Productiehuis: L'image d'après

Een zwarte jongeman baant zich nietsvermoedend een weg door een wijk die in de gaten wordt gehouden door een overijverige buurtwachter. Zijn huidskleur alleen is voldoende voor de bewaker om de politie te alarmeren. Wanneer de racistische politiemannen arriveren duurt het niet lang vooraleer de kerel genadeloos wordt vermoord. Onrecht is geschied.

De geschiedenis heeft regisseur en kunstenaar Frank Ternier (i.s.m. zijn collectief Ideal Crash) helaas voldoende inspiratiebronnen verschaft. Racistisch politiegeweld heeft de laatste jaren menig tragedies voortgebracht en tal van families uiteen gerukt. De Franse kunstenaar is echter vooral geïnteresseerd in de vraag: hoe reageren we als verontwaardigde burgers op dit soort onrecht?

'RIOT' is een artistiek onderzoek naar de mogelijke manieren om frustratie en woede te kanaliseren. Kan het aangedane onrecht geweld legitimeren? Wat zijn nog de wapens van de verontwaardigde massa, wanneer woorden geen sikkepit meer uithalen?

Uiteindelijk zweert Ternier toch het geweld af en grijpt hij naar een krachtig wapen dat hij door en door kent: kunst. Via hiphop-dans, in casu de in Los Angeles ontstane Krumping-stijl, uiten de verontwaardigden hun frustratie. Ook vormelijk is Terniers nieuwste project een experiment. Hij maakt zowel gebruik van fraaie animatie, alsook van foto’s en live-action-beelden. Als je nog niet overtuigd bent door de stijlvolle compositie van de echte beelden, zal de krachtige animatie je wel doen smelten.

Verwacht geen sluitend narratief, maar wel een fragmentarisch stukje kunst dat de kokende energie van de hoofdpersonages resoneert. Het enige wat je Ternier kan verwijten is dat zijn uitzonderlijk interessante vormexperimenten je als kijker bij wijlen afleiden van zijn beoogd sociaal manifest. En toch: 'RIOT' is een zeer geslaagde, stilistische mixed media-oefening met een ongelofelijk relevante sociale boodschap.

Jannes Callens