Babyblues
rating

Duur: 12 min. | Land: | Regie: Silke De Rycke | Cast: Sofie Hoflack, Daniel Vidovsky, Dorien De Clippel | Scenarist: Silke De Rycke | Filmschool: St Lukas

Als een vrije vogel de wereld verkennen of al je dromen waarmaken op tien vierkante meter? Het dilemma waar velen mee geconfronteerd worden, gebruikt Silke De Rycke als basis voor haar voorzichtig opgebouwd drama.

Hoofdpersonage Leni kan haar checklist netjes afvinken: een lieve, zorgzame man, een eigen koffiezaak en in blijde (?) verwachting van een eerste kindje. Ook haar omgeving bevestigt hoe gelukkig ze nu wel niet moet zijn. Maar nu de dromen zijn vervuld, neemt de twijfel toe over het gekozen levenspad. De confrontatie met een goede vriendin die volop geniet van het backpackersbestaan, versterkt haar onzekerheden. Het is een herkenbare thematiek en De Rycke slaagt er niet in om het cliché te ontlopen.

Sofie Hoflack ('Chansons de Charlotte', 'Et dimanche, le déluge') geeft nochtans het beste van zichzelf als de schijngelukkige Leni. Helaas kunnen de magere dialogen en de prestatie van haar mannelijke tegenspeler niet echt overtuigen. De Rycke kiest voor een sobere uitwerking van een klassiek verhaal; het geheel blijft echter te braaf en elke scène simpelweg te lang. Het verhaal lijkt al verteld, nog voor het goed en wel op gang is gekomen.

Soms lijkt de beeldvoering rechtstreeks uit één of andere dure reclame te zijn geslopen. Elk shot oogt quasi perfect: haren in de juiste plooi, het decor netjes afgeborsteld. Het reflecteert het schijnbaar perfecte leven van het hoofdpersonage enerzijds, maar bemoeilijkt ook de empathie van de kijker anderzijds. De geloofwaardigheid zakt snel weg in het té afgelikte commercialjasje.

'Babyblues' is een verdienstelijke bachelorfilm, met vooral een overtuigende Hoflack.

Liza Brandt