The Cockroach and the Sea
rating

Duur: 06 min. | Land: | Regie: Anton Setola | Scenarist: Anton Setola | Productiehuis: Lunanime

In 'The Cockroach and the Sea' kiest regisseur Anton Setola voor meer narrativiteit en minder experimentele psychedelica dan in zijn vorige films 'Jazzed', 'Out of Sight' en 'Mirror Mirror'. Meer nog, als je deze vorige films gezien hebt, zou je 'The Cockroach and the Sea' niet meteen aan Setola’s hand toewijzen. De animatiefilmmaker, die destijds aan het KASK studeerde, werkte onder meer aan het Nederlands Instituut voor Animatiefilm en droeg bij aan Sylvain Chomets prachtfilm 'Les triplettes de Belleville'.

Een Britse vertelstem begeleidt in dichtvorm elegante beelden die een avontuur uit het leven van een kakkerlak vertellen die liever lui dan moe is. Wanneer hij plots van het blad waarop hij lag te dutten, gekatapulteerd wordt en in de zee terechtkomt, moet hij al zijn kunnen aanspreken om de gevaren van de wereld te doorstaan. Gelukkig zijn kakkerlakken taaie beesten en beschikt dit exemplaar over een paar multifunctionele voelsprieten die in benarde situaties kunnen helpen.

De film bestaat uit verschillende korte hoofdstukjes die elk een episode uit de roadtrip van de kakkerlak bevatten. 'The Cockroach and the Sea' gaat in essentie over het ontdekken van de wereld. Dat gaat met tegenslagen gepaard, waardoor je moet leren van de wereld te houden; een parabel voor het slapengaan. Het is dan ook niet de bedoeling, én niet nodig, om veel spanning en grote emoties teweeg te brengen.

Dat is echter ook het grootste minpunt van deze film. Enerzijds erg charmant door zachte kleuren, elegante beelden, een herkenbare lineaire structuur & een aangename voice-over die met humor en rijmpjes het verhaal begeleidt. Anderzijds nogal clichématig en herkenbaar, waardoor deze elementen er niet in slagen om de film zich van anderen binnen het genre te doen onderscheiden. 

Genieten doen we dus zeker, maar echt blijven hangen zal 'The Cockroach and the Sea' hoogstwaarschijnlijk niet doen.

Jana Dejonghe