Smile, and the World Will Smile Back
rating

Duur: 21 min. | Land: | Regie: Yoav Gross, Ehab Tarabieh, Abdelkarim al-Haddad | Scenarist: Ehab Tarabieh, Yoav Gross | Producent: Yoav Gross, Ehab Tarabieh, Abdelkarim al-Haddad

Het Internationaal Kortfilmfestival van Clermont-Ferrand nomineert naar goede gewoonte jaarlijks één kortfilm voor de European Film Awards. Dit jaar werd gekozen voor de Israelisch-Palestijnse documentaire 'Smile, and the World Will Smile Back', waarin we door de camera van een Palestijns gezin zien hoe Israelische soldaten een minutenlange zoektocht houden in hun huis, wat in combinatie met een nogal rebellerende zoon resulteert in een machtsspel. 

De film kwam tot stand door het B’Tselemproject, waar video-apparatuur aan Palestijnse burgers werd uitgedeeld om wandaden van de Israeli in beeld te brengen. Het geheel is innemend, stekelig en de cam-beelden beweeglijk genoeg om de kijker mee te trekken. Schokkend ook wel.

Echter kunnen er vragen opgeworpen worden over het eenzijdige standpunt, want in welk conflict dan ook is er niet enkel de macht van de twee partijen, maar ook de macht van de camera als zogezegd objectieve observator — maar dan wel in handen van "een subjectieve partij".

Deze korte docu doet overigens denken aan het in 2013 voor Oberhausen geselecteerde 'The Lemon taste of Apple', een documentaire oorlogs-/muziekclip over rellen in Irak, waarin het begrip ‘klappen op straat’ een dubbele betekenis krijgt. 

Sarah Skoric