The Bigger Picture
rating

Duur: 07 min. | Land: | Regie: Daisy Jacobs | Cast: Anne Cunningham, Christopher Nightingale | Scenarist: Daisy Jacobs, Jennifer Majka | Producent: Chris Hees

Tussen de vijf Oscargenomineerde animatiekortfilms ('A Simple Life', The Dam Keeper, 'Feast', 'Me and My Moulton') van 2015 is die van Daisy Jacobs zonder twijfel de meest complexe. Niet alleen slaagt ze erin om met 'The Bigger Picture' een intiem verhaal in een opmerkelijk korte tijd rond te maken, de techniek waarmee ze dat doet is minstens even begeesterend.

Twee broers staan, elk op hun eigen manier, in voor de zorg van hun zieke moeder. Haar toestand gaat zienlijk bergaf en daarmee ook de algehele sfeer van de film, al wijkt Jacobs gelukkig niet voor een licht maar scherp randje cynisme. Ze zet een hard familiedrama neer, met hier en daar een vleugje fantasie dat soms neigt naar een expressionistisch soort magisch realisme.

De teloorgang van hun moeder en de impact op de huiselijke symbiose is subtiel, flirt fors met melancholie, en ontroert. Met penseelstreken op een platte, tweedimensionale achtergrond brengt ze personages tot leven in een driedimensionaal stop-motion-decor. Naast de geslaagde familietragiek is het de animatiestijl die met de grote pluimen gaat lopen: de combinatie van verschillende technieken geeft de film een extra push.

Deze knappe korte prent kreeg in land van herkomst reeds de eer om tot Beste Britse Kortfilm te worden gekroond. Hoewel Jacobs net naast het Oscarbeeldje greep, hadden wij het haar ten volle gegund.

Niels Putman