Billy the Bully
rating

Duur: 15 min. | Land: | Regie: Wannes Destoop | Cast: Arthur Dhondt, Mieke de Groote, Barbara Sarafian, Noa Kabati | Scenarist: Wannes Destoop | Producent: Remco Hoste

Wat doet een mens nadat hij de Juryprijs voor de Beste Kortfilm won op het filmfestival van Cannes? Commercials regisseren, of videoclips zoals Compact Disk Dummies’ The Reeling of Don’t Date the DJ van HAIR and the Extensions. Destoop lijkt terecht grote fan van The Knife’s Pass This On - beide clips zijn quasi-parodieën, met in de laatstgenoemde een heerlijk outrageous Dominique van Malder.

Maar passons. Je moet het maar doen, na die internationale topbekroning toch weer een kortfilm in elkaar boksen, in het volle besef dat een Croisette-aureool dit keer amper bereikbaar is.  

Destoop kreeg het voor elkaar en werkte zijn sterktes verder uit – uitmuntende casting en acteursregie gekoppeld aan een heldere vertelling met zuivere beelden van DOP Dries Delputte. Bovendien zet Billy een stap verder dan het tot in de puntjes afgewerkte maar wat brave 'Badpakje 46'. Het is er in wezen zelfs een vervolg op. Het met haar lijf worstelende zwemstertje krijgt een mannelijk alter ego. Diens oudere mentor is de altijd genietbare Barbara Sarafian in de plaats van Wim Opbrouck.

Die protagonist neemt de minachtende blikken van zijn soortgenoten ondertussen niet meer voor lief. Homo humini lupus, leert Billy van thuis uit. ’t Is eten of gegeten worden in dit harde ondermaanse. Terugslaan is dus het motief, en een felle bek opzetten tegen wie je fysiek de meerdere is. Billy laat zich geen slachtofferrol aanmeten, fysiek noch verbaal.

Jammer dat een voorval tegen het eind wat warrig in beeld staat, maar daarna eindigt dit sterke vervolg met beklijvende eindbeelden.

Jan Sulmont