A Simpler Life
rating

Duur: 14 min. | Land: | Regie: Gunhild Enger | Cast: Håkan Olsson, Anna Söderling | Scenarist: Gunhild Enger | Producent: Cecilia Torquato

Gunhild Enger brengt met 'A Simpler Life' een woordeloze videostaalkaart van hoe men gemakkelijker en met meer comfort het leven van alledag doorkomt.

Een doordeweeks koppel van middelbare leeftijd wordt elk apart en telkens opnieuw gevangen in statische longshots terwijl ze tuinieren, op zichzelf op de hometrainer afpeigeren en de garagepoort openen. Even argwaant de kijker wanneer hij het geluid van een piepend bed lijkt te ontwaren terwijl enkel de voordeur in beeld is. De regisseuse blijft echter trouw aan de stellige regel dat de twee personages nooit samen in beeld komen. Ze zijn telkens te druk in de weer om de aanvankelijk eenvoudige acties tot een, onmogelijk, goed einde te brengen.

Bijna even geautomatiseerd als de handelingen die ze betrachten, zijn ze twee knopjesduwende robotten geworden, hulpeloos als iets in het proces fout loopt. Het uitvoeren van de handelingen verloopt niet feilloos. 'A Simpler Life' daarom dan ook geknipt als parodiereclame voor shoplijnproducten of voor Ikea.Hoewel zowel Ikea als deze kortfilm beiden afkomstig zijn uit Zweden, is Engers kortfilm vooral een paradox voor de Ikea-leuze: "Affordable solutions for better living”.

Zonder twijfel schatplichtig aan de beeldtaal en de kurkdroge humor van Roy Andersson (bijvoorbeeld die befaamde bus-moordscène uit 'World of Glory'), zet Enger een minder poëtisch maar een meer pragmatisch (of net niet?) staaltje Zweedse cinema neer. Ze pleegt een genadeloze aanslag op alle luiwammesen die de nutteloze en uitgemolken binnenhuistechnologie heeft voortgebracht.

Annabel Debaenst