Get Ripped
rating

Duur: 15 min. | Land: | Regie: Leonardo Van Dijl | Cast: Alessandro Cangelli, Benjamin Ramon, Helena Coppejans | Scenarist: Leonardo Van Dijl, Alessandro Cangelli | Producent: Leonardo Van Dijl

In een fitnessruimte loopt de jonge Niko zijn mannelijkheid achterna. De eerste twee shots van 'Get Ripped' zijn de perfecte intro voor de thema's die Leonardo Van Dijl ('Umpire') in deze kortfilm zal aansnijden: een spiegel die schoongemaakt wordt, en een close up van opgespannen spieren.

Het lijkt wel alsof de personages zichzelf en de omgeving klaarstomen voor wat volgt. De bijna efemeer gefilmde verschijning van Niko tijdens de eerste minuten van het verhaal contrasteert sterk met de omgeving van de fitnessruimte waarin hij zich bevindt. Het is een spiegelpaleis waar de iPods en de muren de eeuwige reflectoren zijn van blikken die kijken, en trainende lichamen die bekeken worden. De fitnessruimte als metafoor voor een blikkerende machine die de onschuld uit het lichaam van Niko perst en zweet. Ook nog: de fitnessruimte als analoge Facebook tussen de halters waarin de leden elkaar bekijken, zich doorheen die blik met elkaar vergelijken en zich tegen elkaar afmeten.

De regisseur vertelt ons iets over vandaag, over de tijd waarin wij nu leven en blinkt uit in de metaforen waarmee hij communiceert in zijn filmtaal. Leonardo Van Dijl kent zijn medium door en door en dat zien we in de cadrage, in het licht, in de fotografie.

Hoewel het verhaal en de vorm van deze film goed samengaan, blijven de personages eerder vaag. Het feit dat Niko zich danig laat beïnvloeden door zijn coach, is ietwat ongeloofwaardig en zorgt ervoor dat hij misschien al té onschuldig en beïnvloedbaar gerepresenteerd wordt.

Waar de film aanvankelijk wat oppervlakkig en grijzig overkomt, straalt er toch een soort prikkelende geheimzinnigheid en erotische spanning van af. Eens onze kijkersblik de blikken van de personages opvangt, geraakt deze verstrikt in het voyeuristische spel van uitdagen, ondergaan en meespelen.

Annabel Debaenst