Chambre Double
rating

Duur: 15 min. | Land: | Regie: Mathieu Mortelmans | Cast: Jean-Jacques Rausin, Eric Godon, Cécile Delberghe, Jean-Henri Compère, Arnaud Bronsart | Scenarist: Mathieu Mortelmans, Julie Bertrand | Productiehuis: Uncut Films

In 'Chambre Double' van Mathieu Mortelmans wordt de kijker, samen met dokter Gilles, geconfronteerd met een lugubere gebeurtenis in een hotel.

Nadat Gilles in het hotel een kamer huurt, roept de uitbater zijn hulp in om een gewonde vrouw te redden. Wanneer Gilles een ambulance wilt bellen, verbiedt de eigenaar dit te doen en sluit hij hem op in de kamer. Langzaam groeit het besef dat er meer aan de hand is en dat de dokter betrokken is bij een zaak waar hij liever uit gebleven was.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Gilles die ondervraagd wordt door de politie. De regisseur geeft doorheen de film enkele visuele hints dat dit verhaal eigenlijk hersenspinsels zijn van de dokter die zich de gebeurtenissen zelf niet herinnert. De ontknoping komt voor de oplettende kijker dan ook niet als een verrassing aan, al blijft het einde een antwoord op een belangrijke vraag schuldig. Het verhaal blijft gelukkig wel spannend en roept tot het slot voldoende mysterie op.

Om het mysterieuze en de duistere sfeer te ondersteunen, voorzag Mortelmans 'Chambre Double' van een passende visuele stijl. De belichting is minimaal en de talrijke close-ups zorgen voor een indringend gevoel. Mortelmans toont ook oog voor compositie en kadrage, wat resulteert in enkele knappe shots. Samen met de nerveuze muziek dicteert de visuele stijl de toon van deze spannende film.

Jeroen Van Rossem