Duffel
rating

Duur: 13 min. | Land: | Regie: Tim Mielants | Cast: Sarah Moeremans, Reinilde Decleir, Gilda De Bal, Katelijne Damen | Scenarist: Tim Mielants, Bert Van Dael | Producent: Frank Van Passel, Bert Hamelinck, Kato Maes | Productiehuis: Caviar

Zandskiërs in de Arabische woestijn? Schitterende setting voor een regisseur die zich thuisvoelt in het aartsmoeilijke genre van de uitzinnige parodie. Maakt de man die met 'The Sunflyers' hilarische avonturen inblikte in het milieu van zweefvliegtuigwedstrijden, hier een instant kamelenklassieker?

Ook in 'Duffel' is het fun-gehalte van bij de start heel hoog. Een steenrijke mater familias schenkt haar nieuwste schoondochter een stuk grond in Duffel, wat de jaloezie van de overige aangetrouwde dames opwekt ("basse classe!" "niet van onze stand!"). Zij weten dat goed te verstoppen achter hun vakkundig met make-up dichtgeplamuurde tronies, tot het noodlot en de brandende zon toeslaan. De camera cirkelt lekker dicht rond de gezichten van de groteske hoofdpersonages, die erg goed zijn gecast - alleen al het zicht van Gilda De Bal met lang blond haar in een zilveren glinsterende Barbarella outfit maakt deze prent de moeite.

Maar hoe goed de actrices hun rollen ook neerzetten, deze keer zijn ze wel érg grotesk geschetst. Schoonmoeder 'tamami' herinnert zich de naam van haar schoondochter niet, de dames hebben binnen hun grappige gebitch soms wel héél domme reacties. En ook in de opéénvolging van gebeurtenissen durft de charmante chaos waar Tim Mielants een patent op heeft, al eens te ontsporen.

Samengevat doet 'Duffel' dus nog een tikje rommeliger aan dan zijn voorganger, maar blijft een plezier om te bekijken.

Jan Sulmont