De Onbaatzuchtigen
rating

Duur: 14 min. | Land: | Regie: Koen Dejaegher | Cast: Steve Aernouts, Valentijn Dhaenens, François Beukelaers, Maaike Neuville, Sien Eggers, Geert Van Rampelberg, Peter De Graef | Scenarist: Koen Dejaegher | Productiehuis: RITCS | Filmschool: RITCS

"We zullen uw vader proberen te overtuigen om u terug te kopen. En, vertel eens iets over uw vorige familie?". De paar frasen die nog voor de startcredits komen, maken grote indruk. Lees de tien eerste dialoogzinnen op papier en je wilt deze prent onmiddellijk op het grote scherm zien.

Die ervaring valt allerminst tegen: het verhaaltje rond families die hun vlees en bloed zonder verpinken verpatsen wordt met genoeg humor doorspekt om het leuk te houden (die boxer! die cameo van Sien Eggers!). Bovendien is er het indrukwekkende kader van het Brusselse Résidence Palace. Dejaeghers camera maakt gebruik van die locatie om de aan een bizarre logica vastgeklonken personages neer te zetten als gevangenen van hun omgeving. De acteurs bevolken het surrealistische, moeilijk in een tijdsvak te plaatsen universum met volle overtuiging en spelen hun tragisch-hilarische personages lekker straight

De onderliggende maatschappijkritiek (iedereen is te koop) is daarbij niet bepaald diepgaand uitgewerkt. Gelukkig maar, want dit inhoudelijk lichte filmpje telt geen zin of scène teveel. Genieten geblazen! Wie het tegelijk hoogst originele en zeer traditiebewuste '13 (Tzameti)' goed vond, zal ongetwijfeld genieten van deze daarin gelijkaardige kortfilm.

Beiden blinken uit in glorieuze zwart-wit shots, maar 'De Onbaatzuchtigen' is helemaal anders van toon: de pistoolspanning en referenties aan de Oost-Europese klassiekers vervallen ten voordele van de ironie van film noir en de bezwering uit de vroege Nouvelle Vague. Om één voorbeeld vast te nagelen: Dejaegher is ongetwijfeld - en zeer terecht - wild van Louis Malles 'Ascenseur pour l'Echafaud'. Zeurpieten noemen zo'n hommagefilms maniëristisch, wij halen er -beeldend alleen al- ons cinematografische hartje aan op.

Tel daarbij een krachtige en gebalde premisse plus zich uitlevende acteurs en je krijgt een bijzonder entertainende topper.

Jan Sulmont