Home Game
rating

Duur: 09 min. | Land: | Regie: Martin Lund | Cast: Kenneth Fredheim, Geir Atle Johnsen, Henrik Thodesen | Scenarist: Martin Lund | Producent: Martin Lund

Twee sportcommentatoren hebben een booth binnenin een slaapkamer en becommentariëren hoe hun held al dan niet op tijd uit bed raakt om zijn prikkaart in de machine op het werk te ploffen. Werd dat ene idee grappig uitgewerkt - wie herkent de maandagmood van de protagonist niet? Én spannend: zal hij het op tijd halen? Het power to the people sfeertje maakt alles nog leuker.

De eerste zin uit deze recensie beschrijft willens nillens de hele film. 'Home Game' is dus een beetje een one trick pony, maar als een kortfilm één idee leuk weet uit te werken en bovendien oprecht grappig is, dan mag dat ook. En dan verdragen we zelfs beeldovergangen die wel heel sterk lijken op goedkope computereffecten (zoals het soort wipe waarbij je overhoeks naar een andere pagina bladert). Net zoals in 2003, toen het Noorse 'United We Stand' de publieksprijs won op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven, is het dit jaar weer een Scandinavische film die met die eer gaat lopen. Noord-Europa, u hoort het niet voor het eerst, maakt gewoon hele sterke kortfilms.

Bekijk bovendien hoe 'Hjemmekamp' in 2004 en 2005 voor een ontzagwekkende vijftig (!) festivals werd geselecteerd, waaronder Clermont-Ferrand, Sundance, Tokyo en Uppsala. Houdt u van Scandinavische shorts? Daar hebt u ongetwijfeld gelijk in.

Jan Sulmont