XYXX

Zander Meykens 2017 België 6 '
Wanneer een mannelijke robot tot leven komt in de fabriek waar hij wordt gemaakt, raakt hij gefascineerd door de andere soort die er worden gemaakt, namelijk de vrouwelijke robots.

Bio Regisseur

Cast & crew

Awards & selecties

  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2017
  • VAF Wildcard Animatie 2017
23.07.2018 Jeroen Van Rossem

Nadat Zander Meykens zich al liet opmerken met zijn bachelorfilm 'Praline' (goed voor een selectie op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven) zet hij zichzelf nu stevig op de kaart met zijn afstudeerfilm 'XYXX'. Wat op het eerste zicht een brave animatiefilm lijkt, ontwikkelt zich al snel tot een speelse metafoor rond seksualiteit en normaliteit. 

'XYXX' speelt zich af in een magazijn waar een rat per ongeluk een robot doet ontwaken. Als een pasgeboren kind is de robot nieuwsgierig naar zijn/haar omgeving en zijn/haar eigen lichaam. Wanneer het de vrouwelijk vormgegeven modellen ontdekt, gaat de robot de DIY-kant op. Hij/zij gaat aan de slag met onderdelen van de andere robot en meet zichzelf op die manier een eigen identiteit aan.

Meyken’s kortfilm loopt niet geheel verrassend af, maar toont wel op een speelse manier hoe mensen die buiten de gendernorm kleuren, nog steeds vaak als “ongewenst” worden aanzien. Een boodschap die in deze animatieprent origineel en overtuigend wordt gebracht. 

Een speelse en vernufte metafoor rond gender.

'XYXX' is visueel een zeer vernuft ding. Zo heeft het ontwerp van de robots veel weg van charmante speelgoedrobotjes uit de jaren vijftig - tot de mechanische geluiden nog aan toe. Zelfs de muziek van Bing Crosby & The Andrew Sisters accentueert dat swingende fifties-sfeertje.

Ook het uitmuntende lichtspel, de scherpe 3D-animatie en de rijke geluidsband getuigen van Meykens audiovisuele talent. Dat zijn verhaal zich in een hoofdzakelijk donkere ruimte afspeelt, waarbij alles belicht wordt door de ogen van een robot, toont ook aan dat de regisseur niet voor makkelijk kiest. Hij belicht zijn genderrelaas op akelig realistische en vooral zeer sfeervolle manier.

Kortom: een afstudeerfilm die zowel visueel als narratief zeer knap in elkaar steekt. Terecht bekroond met een Wildcard door het Vlaams Audiovisueel Fonds. Benieuwd wat Meykens nog meer in petto heeft.