Would you please?

Ada Güvenir 2020 België 4 '
Een modern liefdesverhaal waarbij een helft van een koppeltje vermist geraakt. De ander begint aan een zoektocht naar zijn grote liefde, want zonder elkaar is hun leven niet compleet.
Animatietoppers

Cast & crew

Awards & selecties

  • VAF Wildcard 2020
  • Kortfilmfestival Leuven 2020
  • Film Fest Gent 2020
  • Kortfilm.be-avond 2020
  • Big Cartoon Festival 2020
  • JEF Festival 2021
  • Anima 2021
15.12.2020 Youness Iken

De Belgische animatiewereld is een talent rijker. Ada Güvenir zet zichzelf op de kaart met ‘Would you please?’. In amper vier minuten brengt ze een ongelofelijk schattig universum tot leven. Niet voor niets werd haar KASK-afstudeerfilm geselecteerd voor Film Fest Gent en het Kortfilmfestival Leuven. Ondertussen won Güvenir ook een Wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

In de lieflijke animatiefilm raakt de helft van een koppeltje vermist. Een strijdvaardig mannetje doet er alles aan om hun geliefde terug te vinden, al neemt het eerst ruim de tijd om weg te dromen en het hartenleed gaandeweg te verdrijven.

Met een zeer persoonlijke stijl levert Güvenir een komische en cartooneske paringsdans die meteen naar meer doet snakken.

De tragische premisse is voor Güvenir makkelijk voer voor een absurde mini-komedie. Het ventje weet eerst even niet wat gedaan: wanneer het thuis alleen een ei bakt, giet het het rustig over zich heen. De norse wenkbrauwen maken de emoties heerlijk onleesbaar en hun handelingen onmetelijk klungelig. Even later wordt het een gigantische rode koe – hun huisdier – ook teveel en valt het van een veel te kleine stoel af. Wanneer de protagonist dan toch de moed bijeen raapt om hun geliefde te vinden, faalt die, tot overmaat van ramp, drie keer op rij.

Technisch en artistiek is ‘Would you please?’ een pareltje. Güvenir maakt gebruik van inventieve overgangen: in de dromen druppelt de verloren ziel in bad en vliegt die onder een deken in bed met hun geliefde aan hun zijde. Wanneer de vermiste wederhelft dan toch terug thuiskomt, rekt de eettafel zich mee uit met het kader om die terug te verwelkomen. Dat zorgt voor subliem vloeiende beelden in een mondriaans rood, blauw en geel kleurenpallet. De dromerige muziek en het minimalistische geluid zijn de kers op de taart.

Met een zeer persoonlijke stijl en alsof het niets is, levert Güvenir een komische en cartooneske paringsdans die meteen naar meer doet snakken. Werd een gemis ooit zo cutesy en geinig in beeld gebracht? Waarschijnlijk niet.

Bekijk hier ons interview met Ada Güvenir.